‘TVZ i Veleri mladima atraktivniji od FER-a’

Autor: Bernard Ivezić , 24. studeni 2016. u 22:00
Hrvoje Balen, nacionalni koordinator eSkills inicijative/PIXSELL

Europska komisija inicijativu ‘eSkills for Jobs’ prebacuje na članice.

Računarstvo na Tehničkom veleučilištu Zagreb (TVZ) najtraženiji je program ICT obrazovanja u Hrvatskoj objavio je na obilježavanju šest godina inicijative "eSkills for Jobs" u Hrvatskoj Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Na drugom mjestu iza TVZ-a je studij informatike na Veleučilištu u Rijeci, a na trećem mjestu je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva FER. "Interes mladih za upis na ICT studije raste, a ove godine je 18.118 prijava studenata bilo za neki od tehničko računarskih studija. Kvote za upis prešle su 4000 mjesta, a na ICT studije upisalo se 3500 studenata", kaže Drvodelić. Hrvoje Balen, nacionalni koordinator eSkills inicijative u Hrvatskoj i član uprave Algebre kaže da je zahvaljujući toj inicijativi, koju je pokrenula Europska komisija, u EU smanjena prognoza nedostataka ICT stručnjaka do 2020. sa milijun na 756 tisuća.

"U Hrvatskoj smo u okviru eSkills inicijative doznali da imamo oko 40 tisuća ICT stručnjaka, pomogli smo povećati kvote za upis na ICT studije, aktivirali 2,5 milijuna građana i time povećali interes mladih za ICT", kaže Balen. EK će početkom prosinca ovu inicijativu prebaciti na nacionalne vlade te do ljeta tražiti Strategiju razvoja digitalnih vještina i radnih mjesta. "Sretan sam što smo svojim radom utjecali da se tim problemom mora baviti svaka članica Unije, ali EK bi to i dalje trebala tretirati kao zajednički EU problem", zaključuje Balen.

Komentirajte prvi

New Report

Close