Tvrtka Munja dobila ponudu za prodaju tvornice na Žitnjaku

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2005. u 22:15

Vlasnik Munje ne zna za koga njemački posrednik radi niti što bi investitor htio s lokacijom, ali smatra da se u zoni na Žitnjaku ionako dugoročno ne može održati proizvodnja

Agent jedne od najvećih njemačkih agencija za nekretnine nedavno je vlasniku i predsjedniku Uprave Munje Ivanu Miloloži uručio ponudu za kupnju Munjinih 120.000 četvornih metara zemljišta i tvorničke zgrade na Žitnjaku. Potvrdivši da je dobio ponudu, Miloloža kaže kako je “ona takva da o njoj doista vrijedi razmisliti”.

Cijena tajna
Iako nije htio precizirati o kolikoj je svoti riječ, Miloloža priznaje da je iznos daleko iznad onog kojeg je, navodno, u listopadu prošle godine Munji susjednoj tvornici – Elka kabelima – ponudio Trigranit, budimpeštanska kompanija američkog, kanadskog i mađarskog kapitala, specijalizirana za razvoj velikih trgovačkih centara i popratnih sadržaja. Trigranit je za Elkinih 150.000 četvornih metara bio spreman platiti 16 milijuna eura, što je, kako se nagađalo, bilo upola manje od iznosa kojeg je Elka tražila. Investitor je, naime, procijenio da će imati visoke troškove rušenja Elkinih zgrada i pretvaranje parcele u stanje ledine kako bi na toj lokaciji sagradio veliki centar s trgovinama i mnoštvom drugih zabavnih sadržaja.
Iako Miloloža ne zna za koga njemački posrednik radi niti što bi investitor htio s Munjinom lokacijom ako se on odluči na prodaju, pretpostavlja da razlog većoj ponudi nije samo neprestani rast cijene kvadrata na Žitnjaku nego i činjenica da se na velikoj parceli nalazi i posve obnovljena zgrada tvornice koja je nakon nedavnog građevinskog zahvata vrijednog više od milijun eura postala multifunkcionalna pa potencijalni investitor nema razloga rušiti ju nego je može prilagoditi sadržajima koje želi.

Loša lokacija
Na pitanje zašto razmišlja o prodaji kad je poslijednjih dvije godine velika sredstva uložio u obnovu i modernizaciju tvornice, Miloloža odgovara kako smatra da zona u Žitnjaku ionako dugoročno nije lokacija na kojoj se može održati proizvodnja.
“Nije mi cilj prodati zemljište i ugasiti proizvodnju. Munja je samo iz sredstava HBOR-a i Fonda za razvoj i zapošljavanje ove godine povukla 31 milijun kuna za modernizaciju i potpunu automatizaciju proizvodnje, a cjelokupna investicija stajala nas je gotovo sedam milijuna eura. Primjerice, dnevne mogućnosti za formiranje akumulatora sa 700-750 podigli smo na 1500-1600 akumulatora dnevno. Mislim da to najbolje ilustrira naše namjere da očuvamo i nastavimo proizvodnju. No to se može i premještanjem tvornice na drugu lokaciju u okolici Zagreba.” Miloloža, međutim, ističu da odluku o prodaji zemljišta još nije donio pa je i potencijalno premještanje tvornice zasad samo ideja.
Slično Miloloži razmišljao je i Marijan Pejčić, predsjednik Uprave i jedan od suvlasnika Elka kabela kad je tvornici stigla ponuda Trigranita. No ostali vlasnici nisu se s tim suglasili pa je ideja o prodaji zemljišta propala pri čemu je istodobno uzrokovala vlasničke sukobe u tvornici.
vrijednost kvadrata Na pitanje je li možda Elka kabelima stigla nova ponuda i je li s njima kontaktirao njemački posrednik koji je donio ponudu Munji, Pejčić je odgovorio da nikakvu novu ponudu za zemljište Elka nije dobila. Vlasnici velikih parcela na Žitnjaku zapravo su na sjajnoj lokaciji. Nekadašnja isključivo industrijska zona Zagreba odavno je izgubila taj predznak pa cijena kvadrata zemljišta progresivno raste. Prije pet godina kvadrat zemljišta na Žitnjaku bio je 12 eura, 2002. g. popeo se na 35, a danas je, navodno, između 150-200 eura po kvadratu.
Istodobno, njezina velika komparativna prednost, osobito za gradnju trgovačkih centara jest da se nalazi u tramvajskoj zoni, a zbog blizine Slavonske avenije i četverotračne prometnice koja će se graditi na sadašnjem kanalu u Kozari boku i prometno je vrlo dobro povezana.

Komentirajte prvi

New Report

Close