Tvornica streljiva bit će u Kerestincu, u prvoj fazi zapošljavat će 50 do 100 radnika

Autor: Davor Ivanković/VL, Poslovni.hr , 02. kolovoz 2019. u 09:00
Predsjednik Uprave Alana Ivica Nekić/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

U kolovozu ili rujnu poziv svim zainteresiranim proizvođačima za ulaganje u tvornicu, strateški partner onaj s najboljom ponudom.

Na kojoj će lokaciji biti tvornica streljiva, investicija od strateškog interesa za Hrvatsku otkriveno je na sjednici Vlade RH, kad je dala suglasnost da se bivše vojne nekretnine u Kerestincu kraj Zagreba predaju Agenciji Alan d.o.o. 

Radi se o skladištima i šumi gdje je nekad bila protuavionska raketna baza, a već dugo ne koristi je Hrvatska vojska, nego su nekretnine bile na upravljanju Ministarstva državne imovine. Agencija Alan, državna tvrtka koja se bavi plasmanom hrvatskog oružja, proizvoda i usluga vojne namjene, te uvozom oružja unijet će sad te vojne nekretnine u svoj temeljni kapital radi "pokretanja proizvodnje naoružanja i vojne opreme koja je od strateškog značaja za RH".

U igri i Elbit i HS Produkt
Predsjednik Uprave Alana Ivica Nekić potvrđuje vijest da je ta lokacija u Kerestincu određena kao mjesto gdje bi odabrani strateški partner relativno brzo izgradio tvornicu streljiva koja bi startala s proizvodnjom nekoliko osnovnih kalibara streljiva. Ono što HV-u, MUP-u, zaštitarskim kućama najviše treba jesu meci od 9 mm za pištolje i puščano streljivo 5,56 mm.

Veliki je potrošač te municije i karlovački gigant, proizvođač pištolja i jurišnih pušaka HS-Produkt. Procjenjuje se da svi oni zajedno godišnje utroše od 10 do 15 milijuna metaka. Sigurnosni je problem bio što su vojska i policija ovisile o uvozu osnovnog streljiva pa je država napokon odlučila poduprijeti gradnju tvornice streljiva koja bi snabdijevala i naše obrambene snage. To ne znači da će buduća tvornica biti u nekom državnom suvlasništvu. Naprotiv, Nekić kaže da je najbolja industrija ona privatna, a država nema više namjere sudjelovati u proizvodnji kako je to bilo s brodogradnjom, koju je stalno trebalo interventno spašavati.

Kaže da će u kolovozu ili rujnu Alan poslati upite zainteresiranim investitorima, proizvođačima. Natječaj će, dakle biti pozivni, a "vrata su otvorena svima, a posao će dobiti onaj čija ponuda bude najbolja", kaže Nekić. U igri su, dakle i izraelski Elbit, o čijem interesu je u okviru službenog posjeta u Izraelu razgovarala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, možda i HS-Produkt, koji bi imao interesa "uskočiti" u posao ako s nekim od stranih investitora podijeli i rizik te investicije, kao i pronalaženje tržišta.

Bivša baza u Kerestincu, uglavnom je riječ o šumama, prostire se na 141.348 četvornih metara, a u dokumentu Vlade stoji da je tržišna vrijednost procijenjena na 3,95 milijuna kuna. Navedeno je i da je riječ o investiciji od 150 milijuna kuna, te da se očekuje da će tvornica izvoziti 90% proizvodnje, odnosno oko 200 milijuna kuna godišnje. Pred Alanom je sad rješavanje papirologije, energetike, te ograđivanje prostora buduće tvornice. 

U početku do 100 radnika
Nekić očekuje da će potencijalni investitori brzo poslati ponude, te bi Hrvatska do kraja godine ugovorila posao i izabrala strateškog partnera. Nakon toga slijedi i montaža strojeva. Iz optimistične tvrdnje kako bi se već za 18 mjeseci moglo krenuti s probnom proizvodnjom streljiva, čini se da su preliminarni razgovori s potencijalnim investitorom u tvornicu streljiva već obavljeni, jer kratak rok sugerira da su strojevi već pripravni, ili je riječ o rabljenima, ili o preseljenju linije iz neke druge zemlje. 

Narudžba i projektiranje nove linije proizvodnje, te gradnja stojeva, naime mogu potrajati i nekoliko godina. Nekić kaže da je tehnološki okvir i menedžment briga investitora. Ono što RH dobiva ovakvom komercijalnom investicijom je dugoročno ugovorena i osigurana nabava municije za svoje potrebe, pokretanje "mrtvih" kapitala bivših vojnih objekata, te otvaranje, u prvoj fazi 50 do 100 novih radnih mjesta. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Država donira zemljište za zapošljavanje 100 ljudi.. ajmo reć 300 u konačnici, dok im zemljišta na kojima su brodogradilišta u puli i rijeci trunu radi njihove neaktivnosti i nevoljkosti za ulaganja. I brodogradnja je bila “strateška”.

New Report

Close