Trebamo hitne mjere za spas gospodarstva po načelu ‘nula prihoda, nula rashoda’

Autor: Darko Bičak , 31. ožujak 2020. u 09:00
HUP od svih dionika socijalnog dijaloga očekuju visoku razinu odgovornosti, sagledavanje činjenica i argumentiranu raspravu, a ne jeftini populizam/SHUTTERSTOCK

Svaki dan Hrvatska udruga poslodavaca i Poslovni dnevnik donose prijedloge ekonomskog oporavka.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ovih je dana još jednom poručila Vladi da hitno mora donijeti nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po načelu “nula prihoda, nula rashoda”.

Kako je pojasnio Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, više puta je jasno i nedvosmisleno prema izvršnoj vlasti i prema javnosti poručeno što u ime poduzetnika i poslodavaca zahtijevaju – otpise svih davanja, doprinosa, parafiskalnih nameta, raznih suvišnih članarina, a ne odgode davanja. I to traže hitno. Kaže da se o odgodama može razgovarati za razdoblje “nakon korone”, a ne sada kada veliki broj hrvatskih poduzeća ne zna hoće li uopće postojati idući mjesec.

“HUP od svih dionika socijalnog dijaloga očekuju visoku razinu odgovornosti, sagledavanje činjenica i argumentiranu raspravu, a ne jeftini populizam kakav se sada pojavljuje u medijima, i to iznošenjem iskrivljenih osobnih dojmova, poput insinuacija da HUP traži smanjenje plaća zdravstvenim djelatnicima i drugih neistina, sa sjednice instituta kojima nam svima treba omogućiti bolja rješenja za neizvjesnu budućnost”, kaže Majetić.

HUP podsjeća da je već Vladi predložio mjeru za očuvanje radnih mjesta kojom bi se isplaćivala potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radnik ne radi.

Zatim, iz HUP-a smatraju da za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom te država mora otpisati sva davanja.

Također, nužnim smatraju i obustavu plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja koronavirusa.

Tu je i otpis plaćanja prema jedinicama lokalne samouprave, kao što su doprinosi, naknade i parafiskalni nameti, poput spomeničke rente, komunalne i vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase i sl.

Nužnim ocjenjuju i ukidanje, a ne odgodu, svih ostalih poreza i naknada za koncesije za vrijeme trajanja krize. Predlažu i smanjenje stope poreza na dobit, odgodu plaćanja predujma poreza na dobit, ukidanje obveze obračuna plaće/propisane godišnje osnovice za direktore.

Među mjerama koje predlaže udruga poslodavaca je i uvođenje obveze plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, i to počevši s razdobljem od 1. ožujka ove godine za isporuke koje su uslijedile nakon tog dana.

Zatim, obustava ovrha za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 1. ožujka, reprogramiranje i refinanciranje kredita, kao i osiguravanje međunarodnog protoka roba.

Ne odgoda već otpis

Popis mjera HUP zaključuje traženjem proglašenja više sile te odgodom rokova predavanja izvještaja, obrazaca i završnih računa uslijed poteškoća uzrokovanih pandemijom. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Gordana Deranja, ističe da su poduzetnicima potrebne hitne mjere s jasnim smjernicama.

“Očekujem da će Vlada već ovaj tjedan, kao što je premijer Andrej Plenković najavio, donijeti mjere za pomoć gospodarstvu, a one ne mogu biti ništa manje od onoga što je HUP već predložio.

Ovdje prije svega mislim da ne možemo govoriti o odgodi plaćanja nekih obveza nego samo o njihovu otpisu. Mi moramo imati jasan plan što država planira uraditi jer neki od nas imaju rezervi za mjesec dana, neki za dva, a nekima je pak već voda došla do grla”, kazala nam je Deranja.

Krizni stožer

Dodaje da nema posebno mišljenje o možebitnom “Gospodarskom kriznom stožeru”, a o kojem se nagađa zadnjih dana u javnosti da bi ga Vlada, po uzoru na vrlo uspješan i javno prihvaćen Krini stožer Civilne zaštite, mogla formirati za rješavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

“Naravno da premijer ima, ili treba imati, savjetnike koji će mu pomagati pri donošenju odluka, sad hoće li se to zvati Krizni stožer ili neki Ekonomski savjet, nama je svejedno. Izvjesno je da će ionako, prema najavama, konačne odluke donositi premijer i Vlada i se pritom trebaju uskladiti sa socijalnim partnerima.

Nama trebaju odluke, i to odlučne i hitne, a ne beskonačne akademske rasprave”, rezolutna je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close