Tomašević: Uprava Holdinga sudu će prijaviti nezakoniti štrajk, a ovo su posljedice

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2023. u 10:25
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Treći je dan štrajka radnika zagrebačke Čistoće. Radnici kažu kako se problemi gomilaju već duže vrijeme, a kap koja im je prelila čašu bili su otkazi radnicima sa sporne snimke na kojoj bacaju više vrsta otpada na jedan kamion. Otkazi su u međuvremenu povučeni, ali radnici od štrajka ne odustaju. Ono što im je, kažu, najvažnije je da se prihvate zahtjevi za povećanjem koeficijenata plaća i do tada odbijaju raditi.

– Prošla vlast nije poštivala kolektivni ugovor i nije bila tužena. Mi poštujemo kolektivni ugovor, a i mimo njega smo išli na to da se povećaju materijalna prava unatoč inflaciji. Iako je ugovor na snazi i poštujemo ga mi smo svojevoljno pokrenuli pregovore sa sindikatima još u rujnu prošle godine. To neka oni objasne radnicima – rekao je Tomašević na početku.

– Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, i onih u srednjem menadžmentu i onima s najnižim plaćama. Mi smo smatrali da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće – rekao je Tomašević.

Dodao je i da su plaće radnicima Čistoće koji sada štrajkaju povećane 13 posto i da je to bila jednostrana uprava Holdinga.

– Volio bih da sindikati objasne zašto su odbili taj prijedlog uprave da ne bude linearno povećanje, nego da se najviše povećaju najniže plaće – rekao je Tomašević.

Dodao je i da je jednostranom odlukom Holdinga za 500 kuna povećana i božićnica svima.

– Za razliku od prošle vlasti koje je stotine radnika zapošljavala u Holdingu kroz tzv. agencijski rad, ti radnici nisu imali nikakvih prava, na njih se kolektivni ugovor nije odnosio, mi smo taj agencijski rad ukinuli. Znači, svim radnicima, koji nisu imali nikakva prava, dali smo ugovor o radu i sad uživaju sva prava koja prije nisu imali. I sad mi ispadamo osjetljivi prema radničkim pravima. I sad sindikati kažu da se radi o višegodišnjem zanemarivanju. Višegodišnjem. A mi smo godinu i pol na vlasti – rekao je Tomašević.

– Kad smo preuzeli Zagrebački holding, ozbiljno je prijetio bankrot. Da nije bilo Grada Zagreba, radnici ne bi primili plaće. Mi smo dodatno opteretili likvidnost Grada da ne bi nijedan dan kasnila plaća svim radnicima Holdinga, njih gotovo osam tisuća – rekao je Tomašević.

Sindikati tvrde da to nije štrajk, a što je onda? Ne mogu reći da je štrajk, jer bi to bilo nezakonito, rekao je gradonačelnik.

“Zakon točno regulira kako se može ići u štrajk, u kojim situacijama. Mi smo trenutno u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajavljeni štrajk koji traje i traje i koji ide u nedogled. Sindikati u ovom trenutku tvrde da to nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele s nama pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući Čistoću. Koja je poanta zakonske regulative o štrajku? Vi morate upozoriti poslodavca, da se napravi što manja financijska šteta i što manje posljedica za građane. Mogu li policajci sutra ići u nezakoniti štrajk i reći – mi nećemo raditi? Policajci, koji imaju slične plaće. Medicinske sestre? To da sindikati tvrde da to s njima nema veze, a istovremeno s nama pregovaraju u uvjetima – to ne može biti situacija”, rekao je Tomašević.

“Uprava će danas prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk. Oni smatraju, a mi se s time slažemo, da trošak plaća radnicima koji štrajkaju, snosi sindikat. Mogu razumjeti prvi dan i solidariziranje s otpuštenim radnicima, ali jučer kad je utvrđeno da je štrajk nezakonit, onda trošak snosi sindikat, a radi se o oko 100.000 eura dnevno”, rekao je Tomašević.

Pozvao je i radnike da odmah krenu s odvozom otpada. “Uprava je spremna prihvatiti 5 od 11 zahtjeva, a pregovarati o ostalima”, rekao je Tomašević.

Podsjetimo, sve je počelo tako da je Čistoća dala izvanredne otkaze trojci radnika jer je utvrđeno da su svo smeće jedne večeri trpali u isti kamion u Središću. To je na noge diglo njihove kolege koje su krenule prosvjedovati nakon čega su trojica spomenutih vraćeni na posao.

U međuvremenu su radnici izašli s dodatnim zahtjevima.

Komentirajte prvi

New Report

Close