Tomašević predstavio sedam novih mjera za odvajanje otpada

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2023. u 13:43
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Tomašević je kazao kako je 50 posto kanti s ulica centra grada maknuto.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je sedam novih mjera za odvajanje otpada:

  1. Financiranje izgradnje spremnika za otpad za zgrade koje ne mogu to financirati. Grad će snositi troškove izgradnje spremnika za one zgrade gdje nije moguće postaviti smetlarnik. Osobe koje su već platile spremnike dobit će refundaciju.
  2. Polupodzemni spremnici će zamijeniti zelene otoke diljem grada, posebno na lokacijama gdje su zelene otoke često preplavili otpadom. Polupodzemni spremnici bit će postavljeni za staklo, plastiku i papir.
  3. Nastavak izgradnje podzemnih spremnika u centru grada. Građanima će biti podijeljene čip kartice koje će omogućiti odlaganje otpada u podzemne spremnike. Zeleni otoci više neće biti prisutni u centru grada.
  4. Povećanje kapaciteta odvoza otpada od strane Čistoće. Grad planira nabaviti nove kamione za odvoz otpada i zaposliti dodatnih 200 radnika za čišćenje grada.
  5. Podjela kanti za plastiku svim obiteljima koje koriste usluge odvoza otpada. Umjesto žutih vrećica koje se vješaju na ograde, obiteljima će biti dodijeljene posebne kante za plastiku.
  6. Edukacija i informiranje građana putem aplikacije Razvrstaj.me. Građani su pozvani da preuzmu ovu aplikaciju kako bi bili educirani o ispravnom razvrstavanju otpada.
  7. Povećanje nadzora nad pravilnim razvrstavanjem otpada i kažnjavanje nepravilnosti. Planira se zapošljavanje novih komunalnih redara i radnika Čistoće koji će nadzirati pravilno razvrstavanje otpada. Također, ugradit će se videonadzor na zelene otoke te podzemne i polupodzemne spremnike kako bi se osiguralo poštivanje pravila o odlaganju otpada.

Tomašević je kazao kako je 50 posto kanti s ulica centra grada maknuto, te kako Zagreb ima gotovo 16 odvoza otpada tjedno za četiri različite kategorije, te samo grad Split ima veći broj odvoza, piše Dnevnik.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close