Tomašević: Neće biti poskupljenja vode, a grad zapošljava i 100 dodatnih radnika za štete nakon oluje

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2023. u 08:58
Foto: D. Višnjić/PIXSELL

Uklanjanje ostataka prošlomjesečne oluje biti završeno tijekom rujna.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u Dnevniku HTV-a komentirao je goruće zagrebačke probleme zbog kojih građani negoduju, a oporba ga kritizira – nepokošenu travu, polomljena stabla nakon oluje, smeće izvan kontejnera. Građanima je poručio kako poskupljenja vode neće biti te najavio kako će uklanjanje ostataka prošlomjesečne oluje biti završeno tijekom rujna.

“Dogodila se najveća oluja u povijesti Zagreba. Mi smo imali 4 tisuće stabala izvaljenih iz korijena, imali smo 10 tisuća oštećenih stabala s odlomljenim granama koje su pale na zelene površine”, rekao je.

Dodao je kako su se sve prometnice stavile u funkciju nakon 24 sata, ali, kako kaže, on je tada rekao kako će nakon ovakve oluje za raščišćavanje grada trebati 6 mjeseci.

“Rekao sam kako će biti angažirana privatna poduzeća koja će pomoći Zrinjevcu u raščišćavanju i sve će biti raščišćeno tijekom rujna”, naglasio je gradonačelnik.

Rekao je kako će se privatnicima za raščišćavanje platiti oko milijun eura.

“Radnici Zrinjevca su radili 6 dana u tjednu na temperaturama od 40 stupnjeva da bi raščišćavali grad”, naglasio je.

Gradonačelnik govori kako je do sada jednom mjesečno bio ciklus košnje trave. Sada s ovom tropskom klimom košnja je potrebna svaka dva tjedna.

“Osnovni je problem u nedostatku radnika za ovakve izvanredne situacije. Želim da je Zagreb spreman i za to i sada zapošljavamo dodatnih 100 radnika”, govori.

Naglasio je da kada se gledaju zelene površine u Zagrebu, grad upravlja s otprilike polovinom zelenih površina. Druga polovica je ili u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu države.

Kaže kako se na “novo normalno” vrijeme treba priviknuti i grad ide s još većim brojem zapošljavanja vatrogasaca, kupnjom novih vozila, ide se s pojačavanjem mostova, ali i s novim mostom preko kanala Sava-Odra.

“Dio projekata ćemo osigurati iz EU fondova, a dio ćemo projekata financirati iz proračuna”, poručio je.

Neće biti poskupljenja vode

Na pitanje voditelja jesu li zbog skorih izbora odustali od poskupljenja vode, odgovorio je kako će i dalje odgađati poskupljenja kako bi pomogli građanima da se nose s inflacijom.

“Bilo je tehničkih problema s Vijećem za vodne usluge. I dalje smo s njima u konzultaciji. Međutim, moram reći s obzirom na to da sve poskupljuje, da imamo opću inflaciju, mi kao Grad Zagreb, s obzirom na to da smo imali restrukturiranje u Holdingu gdje je 700 ljudi manje u administraciji, ne na operativnim radnim mjestima, to je uvijek bitno naglasiti, s obzirom na to da smo smanjili bilo kakvo nepodopštine u javnim nabavama, uspijevamo odgoditi bilo kakva poskupljenja. Za razliku od svega što poskupljuje, Grad Zagreb već cijelu godinu nema nikakvih poskupljenja i to ćemo i dalje odgađati kako bismo pomogli građanima da se nose s inflacijom”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Grad Zagreb je poskupljenjem od kojeg se sada odustalo planirao, između ostalog, financirati i obnovu stvarno zastarjele vodovodne mreže u Zagrebu.

“I to ide i dalje. Projekt Zagreb je vrijedan 300 milijuna eura, što uključuje i proširenje vodovodne mreže i proširenje mreže odvodnje odnosno kanalizacije i ono što je dosta bitno, smanjivanje gubitaka u vodnoj mreži jer će se promijeniti tlakovi u vodnoj mreži, uvodi se tzv. nulta zona. To je 300 milijuna eura vrijedan projekt koji bi trebao biti završen što se tiče pripreme. To je preko stotinu građevinskih dozvola do kraja ove godine. Dobar dio tog novca, oko 70 posto, očekujemo povući iz EU fondova. Nešto će financirati država, nešto građani”, rekao je.

Možemo će na parlamentarne izbore izaći samostalno

Možemo će na parlamentarne izbore izaći samostalno, bez SDP-a. Kažu kako je bolje da se na izborima vidi kakav je odnos snaga, pa se na temelju toga onda slaže postizborna koalicija.

“Ono što je nama najbitnije i što vjerujem da će se dogoditi, da će progresivne lijeve snage ostvariti tako dobar rezultat, jedni, drugi i treći, tko god pa da se može napraviti postizborna koalicija koja će onda vladati Hrvatskom i maknuti HDZ s vlasti”, poručio je Tomašević.

Je li bilo potrebno kupiti polovne austrijske tramvaje?

Na pitanje je li baš bilo potrebno kupiti 11 prastarih austrijskih tramvaja, Tomašević je rekao kako nisu prastari već su stari 15 do 20 godina i stajali su 3 milijuna eura. Kako kaže, to je bilo potrebno.

“Imamo 20 tramvaja od Končara, oni će stići za dvije godine, jer se moraju proizvesti, kao i svi drugi tramvaji, ne možete ih kupiti samo u salonu i u te dvije godine, da ne bi imali problema s voznim redom, zato kupujemo ove obnovljene tramvaje, koji su i dalje mlađi od prosečnog tramvaja u voznom parku”, naglašava gradonačelnik.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nisam vidio oglas za kosce nigdje..

( ni kosce)

New Report

Close