Tko sve ima pravo na nacionalnu mirovinu: Propisana su dva glavna uvjeta

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2020. u 09:57
FOTO: GettyImages

Vlada procjenjuje da u Hrvatskoj mirovinu ne prima približno 60.000 osoba starijih od 65 godina, većinom žena, ali tek bi svaka treća osoba među njima mogla zadovoljiti dva osnovna preduvjeta za isplatu.

Mirovina je namijenjena ljudima starijima od 65 godina koji nisu bili zaposleni ili imaju manje od 15 godina staža, većinom su to žene.

Saborski bi zastupnici do ponedjeljka trebali izglasati zakon o uvođenju nacionalne mirovine, odnosno “nacionalne naknade za starije osobe”, koja će se početi isplaćivati od početka iduće godine, piše Večernji list.

Nacionalna mirovina bit će 800 kuna, a namijenjena je ljudima starijima od 65 godina koji nisu bili formalno zaposleni ili imaju manje od 15 godina staža te nemaju minimalan uvjet za mirovinu.

Vlada procjenjuje da u Hrvatskoj mirovinu ne prima približno 60.000 osoba starijih od 65 godina, većinom žena, ali tek bi svaka treća osoba među njima mogla zadovoljiti dva osnovna preduvjeta za isplatu.

Prvi je dvadeset godina neprekinutog boravka u Hrvatskoj, a drugi da žive s manje od 800 kuna legalnog prihoda po članu kućanstva. Primjerice, dvočlano kućanstvo u kojemu suprug prima 2000 kuna mirovine, a supruga ništa, neće moći računati na dodatnih 800 kuna ženine nacionalne mirovine jer probijaju cenzuse.

Nacionalna naknada za starije od 800 kuna identična je iznosu socijalne pomoći koju prima oko 72 tisuće socijalno najugroženijih građana (među kojima je i oko osam tisuća starijih od 65 godina). Vjeruje se da će novo pravo obuhvatiti 20 tisuća novih primatelja jer su kriteriji za socijalnu pomoć stroži te osim dohodovnog uzimaju u obzir i imovinski cenzus.

Novo pravo neće moći ostvariti ni primatelji uzdržavanja temeljem ugovora o uzdržavanju te osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi na teret države.

Nova nacionalna mirovina bit će oko 220 kuna niža od najniže mirovine za 15 godina staža. Prosječna radnička mirovina isplaćena u travnju iznosi 2522 kune, a za one koji su radili samo u Hrvatskoj 2827 kuna, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close