Tehnika razvija svoje poslovanje u nekoliko smjerova i kreće u veliku modernizaciju

Autor: Suzana Varošanec , 31. kolovoz 2023. u 09:45
Foto: EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Zagrebačka građevinska kompanija usvojila plan poslovanja za sljedećih pet godina.

Zagrebačka građevinska kompanija Tehnika razvija svoje poslovanje u nekoliko smjerova. To znači da se uz temeljno poslovanje građevinske djelatnosti pripremaju i za neke nove poslovne aktivnosti, ali pojedinosti o tome Uprava za sad ne želi iznositi u javnost.

Kako se ipak doznaje od predsjednika Uprave Bojana Horvačića, riječ je o važnoj stavci u ukupnim prihodima, budući da bi taj dio novih poslova trebao nositi između 15 i 20 posto u ukupnim prihodima u idućoj godini.

Traže se radnici
“Tehnika ima nove postavke na osnovu plana poslovanja za sljedećih pet godina kojeg je Uprava izradila te ga je usvojio Nadzorni odbor. Taj plan obuhvaća, među ostalim, vraćanje izgubljenih proizvodnih pogona, jačanje angažmana u području montažne gradnje te proizvodnju određenih proizvoda koji imaju široku primjenu u građevinskoj industriji, a trenutno za njima vlada velika potražnja na tržištu, no i pojedinosti oko toga su u domeni poslovne tajne”, kaže Horvačić.

Nema odmora dok traje obnova

Ponuda poslova na tržištu veća je nego ikad, kako zbog protupotresne obnove, tako i neposustajanja investicijskih projekata privatnih ulagača.

Montažna gradnja u ovom kontekstu, doznajemo, nije vezana za obnovu u kojoj je Tehnika jako angažirana, već je cilj stvoriti mogućnosti samostalne izgradnje montažnih konstrukcija za objekte koji su trenutno traženi na tržištu u području logistike.

Kako u Tehnici šire poslovanje, planira se novo zapošljavanje dodatnih ljudi (nedostaju naročito tesari, armirači i zidari), kaže Horvačić, a pokrenuti su i paralelni procesi modernizacije građevinske mehanizacije te kompletne digitalne transformacije kompanije.

Sve navedeno pretpostavlja ulaganja koja se u prvoj fazi procjenjuju na pet milijuna eura, dok je kompletan investicijski program unutar tri do pet godina vrijedan oko 15 milijuna eura. Primarni zadaci Uprave usmjereni su na postizanje veće razine operativnosti na gradilištima, pa to uključuje dovođenje nove kvalificirane radne snage i stručnih kadrova.

Ponuda poslova na tržištu veća je nego ikad, kaže Horvačić, napominjući da će ovaj trend ostati značajka narednog razdoblja, kako zbog protupotresne obnove, tako i neposustajanja investicijskih projekata privatnih ulagača diljem zemlje.

Konzervativni plan
“Imamo u ponudi turističke, stambene i logističke projekte koji su dio aktualnog investicijskog ciklusa u segmentu privatnih investicija, a temeljem preliminarnih razgovora očekujemo nastavak ulaganja istom dinamikom u privatnom sektoru i u 2024. godini”, kaže Horvačić.

Dodaje da je kontinuirano nekoliko javnih tendera u opticaju na koje se javljaju te je udio izvođenja radova na javnih projektima i kod Tehnike trenutno značajniji u odnosu na privatne investicije (70:30). Zbog sustizanja postavljenih rokova, i kod ovog građevinara najvažniji su projekti koji se većinom odnose na obnovu na potresom zahvaćenim područjima na Banovini i u Zagrebu. Usto, završavaju investiciju Ine te objekt poslovne namjene u Buzinu.

Plan Tehnike za iduću godinu izrađen je konzervativno. Kako naš sugovornik navodi, riječ je o 60 milijuna eura ukupnih prihoda, uključujući ove godine započete projekte koji se nastavljaju u idućoj, pa to znači potpunu zaposlenost kapaciteta, ujedno i uredno vraćanje rata vjerovnicima iz predstečajne nagodbe po dospijeću.

Tvrtka je, podsjetimo, u obvezi godišnje isplate po četiri rate od 250.000 eura sljedećih šest godina. Sjedeća rata dospijeva 30. rujna. U prvih pola godine tvrtka pozitivno posluje, a za iduću godinu Uprava očekuje i dodatni rast profitabilnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close