Svjedoci: Šelebaj je bio izvršitelj, a Dijana Čuljak mozak operacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2014. u 15:41
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Optuženici koji su priznali sudjelovanje u izvlačenju milijunskih iznosa iz producentske kuće Core media i Medija spota izjavili su danas u svojim obranama da je suoptuženi Vladimir Šelebaj bio izvršitelj, dok je njegova bivša supruga i televizijska voditeljica Dijana Čuljak bila mozak operacije.

 Optuženici koji su priznali sudjelovanje u izvlačenju milijunskih iznosa iz producentske kuće Core media i Medija spota izjavili su danas u svojim obranama da je suoptuženi Vladimir Šelebaj bio izvršitelj, dok je njegova bivša supruga i televizijska voditeljica Dijana Čuljak bila mozak operacije.

Bivši supružnici Šelebaj i Čuljak su prema optužnici 2004. s još jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Šelebaj i Čuljak su uz produkcijsku tvrtku Core media zajednički vodili i poslovanje Media spota, a za ispostavljene fiktivne račune navodno su plaćali proviziju od pet do sedam posto.

Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. s ostalima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto, a osim za izvlačenje novca iz tvrtki tereti ih se i za štetu državnom proračunu jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegov odbitak.

Ukupnu ilegalnu zaradu u tom slučaju tužiteljstvo procjenjuje na 24 milijuna kuna.

Optuženi Vlado Bućan priznao je da je nakon razgovora sa Šelebajem osnovao tvrtku radi pranja novca. Novac s računa te "fikus" tvrtke podizao je preko posrednika. Novac je zatim prema Šelebajevoj uputi uz proviziju od pet posto predavao suosumnjičenom Igoru Šumakoviću koji ga je, kako pretpostavlja, predavao Šelebaju. Bućan kaže da je posredniku dao najmanje dvjesto tisuća kuna dok je njemu ostalo oko 450.000 kuna.

Prisjetio se također da mu je Šumaković rekao da je Čuljak mozak operacije, ali i da mu nikad nije spomenuo ni jednu njezinu konkretnu radnju. "Šumaković mi je rekao za Šelebaja da nije baš za televiziju i da nema pojma, pa sam zaključio da netko treba stajati iza toga, najvjerojatnije Čuljak", kazao je Bućan.

Šumaković, bivši izvršni producent Core medije, koji je također priznao krivnju, rekao je za Šelebaja da nema potrebnog televizijskog iskustva i da je on bio samo operativni izvršitelj. Dodao je kako je iz razgovora s Dijanom Čuljak zaključio da je ona ta koja osmišljava posao.

"Kad sam ga trebao za bilo kakvu informaciju morao sam ga čekati do sutra ujutro kako bi on s Čuljak obavio razgovor", kazao je Šumaković. No, tvrdi da mu Čuljak nikad nije dala izravan nalog da nešto napravi već je to uvijek radio njezin bivši supružnik Šelebaj. Šumaković smatra da je novac koji su izvlačili iz Core medije i Medija spota služio za gotovinsko plaćanje suradnika na njihovim emisijama.

Potvrdio je da je novac davao Šelebaju i ponekad njegovoj tajnici i suoptuženom Tončeku Mandiću.

Krivnju u tom slučaju negiraju Šelebaj, Mandić i Čuljak, koju tužiteljstvo tereti i za spriječavanje dokazivanja jer je od Gorana Šarića tražila da svjedoči u njezinu korist.

Komentirajte prvi

New Report

Close