Svilanu presuda za primanje mita u ponedjeljak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. travanj 2013. u 14:13
Siniša Svilan (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Presuda bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu za primanje mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV bit će objavljena u ponedjeljak.

Presuda bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu za primanje mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV bit će objavljena u ponedjeljak, 22. travnja, najavila je danas sutkinja Jasna Smiljanić nakon završnih govora tužiteljstva i obrane.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ivana Špehar Janković zatražila je od sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda da se Svilana proglasi krivim i da mu se oduzme imovinska korist od 67.500 eura jer je nesporno da su emisije Core Medije prikazivane na Novoj TV o čemu je pregovarao Svilan.

Iskazi svjedoka, kazala je, potvrdili su da je Svilan pregovarao o cijeni, davao inicijativu, predlagao projekte i svojim autoritetom utjecao na odluke uprave čija je uloga u tome bila formalna a ne suštinska.

Ustvrdila je da su vlasnik Core Medije Vladimir Šelebaj i njegov suradnik Edvin Softić potvrdili da je Svilan primao mito u zamjenu za informacije o tome koji projekt i po kojoj cijeni treba nuditi.

Branitelj Ljubo Pavasović Visković kazao je da je Svilan samo radio svoj posao i da je kolateralna žrtva opskurnih osoba koji brane svoje interese preko njegovih leđa.

Za ključne USKOK-ove svjedoke Šelebaja i Softića koji su teretili Svilana, branitelj je rekao da su mijenjali iskaze i da su suočeni s dva ozbiljna kaznena predmeta pa njihove iskaze treba baciti u smeće.

Šelebaj kao svjedok u postupku protiv Svilana želi popraviti svoju poziciju okrivljenika u drugom predmetu u kojem ga se tereti za utaju poreza, dok je Softić, koji je optužen da je uzeo s HRT-a 1,5 milijuna kuna, govorio prvo da je novac u kuvertu za Svilana stavljala tajnica, a zatim da je on to učinio.

"Bio je ljut, htio je zabetonirati Svilana i onda je napravio grešku jer se nije mogao sjetiti što je govorio prije tri mjeseca", kazao je Pavasović Visković.

Zaključio je da svjedoci koji su teretili Svilana dolaze iz istog su miljea i imaju osobne interese te da je rijedak slučaj da je neko sudsko vijeće moglo čuti toliko neistina i opsjena.

No, dodao je da nitko od tih svjedoka nema pojma tko je dogovarao mito jer svi tvrde da oni to nisu radili.

Ključno je, smatra branitelj, što bivši direktor programa Nove TV prema ugovoru o radu nije bio ovlašten sklapati poslove već je o tome na temelju niza provjerljivih parametara odlučivala uprava.

To su po riječima branitelja potvrdili svi članovi uprave Nove TV koji su rekli da Svilanu nisu bili povjereni poslovi sklapanja ugovora. Jedan od njih je Marijan Jurenec koji je, kazao je Pavasović Visković, čak isključio mogućnost da je bilo koji direktor imao na njega utjecaj u pogledu donošenja konačne odluke.

Svilanov branitelj odbacio je i tvrdnju da je Svilan Core Mediji odavao tajne podatke o formatima kakva Nova TV želi otkupiti, ocjenivši besmislenim tajiti podatke dok se nešto želi kupiti na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close