‘Svi građani imaju pravo znati kako se troši javni novac’

Autor: Agencija VLM , 04. travanj 2013. u 11:49
Thinkstock

Prema istraživanju svaki deseti ispitanik izjavio je da nije nikada tražio informacije od nekog tijela javne vlasti, jer ‘ionako ne bi dobio odgovor’.

Svaka informacija koju posjeduje tijelo javne vlasti, a pogotovo ako se tiče trošenja javnog novca, mora biti javna i dostupna svim građanima – kazao je jučer u Varaždinu Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Croatia.

Varaždinci informirani

– To se odnosi i na podatke o plaćama i otpremninama menadžera i direktora u trgovačkim društvima u javnom vlasništvu, dok bi jedini izuzetak od tog pravila bila neka informacija koja bi mogla ugroziti nacionalnu sigurnost ili koja je predmet istražnih radnji – kazao je Petrović istaknuvši da su to prava na informiranje koja se temelje na Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI). Inače, Petrović je u Varaždinu boravio kako bi predstavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja o pravu na pristup
informacijama provedenog u ožujku u Varaždinskoj županiji. Prema tom istraživanju, od 1.000 ispitanika čak dvije trećine znaju za ZPPI, što je sudeći prema Petrovićevim riječima – spektakularan rezultat. Naime, republički je prosjek oko 50 posto. Ipak, tek petina ispitanika zna od koga treba tražiti informaciju, dok je tek 15 posto neku informaciju od tijela javne vlasti i tražilo. Varaždinski župan Predrag Štromar kazao je da će županija koristiti rezultate ovog istraživanja kako bi građanima ponudila informacije koje ih zanimaju te poboljšala transparentnost rada. Petrović, ipak upozorava da zabrinjava podatak da svaki deseti ispitanik informacije nije tražio jer nije vjerovao da će ih dobiti.

Večernji list upozorava

– U uređenom demokratskom društvu, tijela javne vlasti dužna su davati odgovore na sva pitanja koja su im upućena – kazao je Petrović istaknuvši da Transparency International sada s Agencijom za zaštitu osobnih podataka radi na iznalaženju što boljih i učinkovitijih modela za rješavanjem žalbi na nepotpune ili uskraćene informacije. Podsjetimo, i Večernji list je temeljem tog Zakona tražio od Varkoma (tvrtke u stopostotnom javnom vlasništvu) podatke o otpremnini bivšeg direktora Tomislava Kezelja. Iz Varkoma je tada stigao odgovor, kako nam taj podatak ne mogu dati jer se radi o poslovnoj tajni, no sudeći prema Petrovićevim riječima podatak su nam mogli "zatajiti" jedino ukoliko se radi o nacionalnoj sigurnosti. Kako je već poznato, Večernji list je na Varkomovo obrazloženje uložio žalbu, a Agencija za zaštitu ososbnih podataka još se nije očitovala o žalbi.

Prema anketi koju je proveo Večernji list građani žele biti informirani i upoznati sa pravima koje imaju. Neki smatraju da bi se i sami mediji trebali više uključiti u inforimiranje građana po tom pitanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close