Svećenici i OPG-ovi plaćaju najniže doprinose, najviše obrtnici i sportaši

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2018. u 11:54
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o radu navodi da plaća mora biti primjerena radu. Mi smo valjda jedina članica EU gdje su direktori zarađivali minimalne plaće, što je nasilno izbjegavanje plaćanja doprinosa. Poduzetnici bez razloga stvaraju nervozu – prokomentirala je porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković najnoviju situaciju s plaćama direktora, piše Večernji list.

Ministarstvo financija najavljuje povećanje osnovice na koju članovi i predsjednici uprava moraju obračunati mirovinske i zdravstvene doprinose s 0,65 na 1,1 prosječne bruto plaće. Kako tržište rada ne funkcionira ni u jednom segmentu, pa ni u području plaća, država godinama propisuje minimalnu osnovicu na koju pojedine skupine plaćaju socijalne doprinose. Za radnike ta je osnovica ove godine minimalac od 3439,80 kuna, za članove uprava 5213 kuna (0,65 plaća), a obrtnike obveznike poreza na dobit, zubotehničare, fizioterapeute, filmske radnike, sportaše… 1,1 prosječna bruto plaća.

Od iduće bi se godine osnovica za direktorski minimalac digla s 0,65 na 1,1. Sad direktori mjesečno plaćaju 1042 kune mirovinskih, 782 kune zdravstvenih te oko 115 kuna ostalih doprinosa – ukupno 1940 kuna, a od iduće godine morali bi plaćati 3382 kune! Hrvatski propisi ne obavezuju tvrtke da članovima uprava isplate neto plaće, ali je uplata doprinosa obavezna! Što se događa u životu? Da bi platili manje doprinosa, članovi uprava zapošljavaju se na jedan sat tjedno te proporcionalno takvoj prijavi uplaćuju i doprinose.

Ministar kaže da na osnovi tog jednog sata stječu pravo na puno zdravstveno osiguranje! Hrvatska ima 175 tisuća članova uprava, a velika većina njih – oko sto tisuća – plaća doprinose po nekoj drugoj osnovici, odnosno plaća manje doprinosa nego što predviđa ministrova naredba.

Porezni savjetnici kažu da članovi uprava koriste brojne rupe u propisima i po njihovu savjetu, primjerice, osnuju fiktivni OPG, kojemu je osnovica za doprinose samo 0,38 prosječnih plaća (na koju plate 50% doprinosa), a rade kao članovi uprava svojih tvrtki. Uz OPG-ove, a ima ih oko 165 tisuća, povlaštenu osnovicu od 0,38 plaćaju svećenici (na 3047 kuna) te osobe upućene na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close