‘Sustav obnove mora biti uređen, sluša se struka’

Autor: Darko Bičak , 28. veljača 2021. u 22:00
Ministar Darko Horvat u intervjuu s glavnim urednikom Vladimirom Niševićem/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Pripremne radnje su napravljene i natječaji kreću. U ovih šest mjeseci je napravljen sustav za povlačenje novca iz EU fondova.

Iako je svima očito da je ljudima kojima su kuće oštećene ili srušene u potresu i par dana čekanja previše, a ne nekoliko mjeseci ili godina dana, stručnjacima je jasno da sustav mora biti uređen jer bi se u protivnom moglo dogoditi da neka tvrtka obavi posao, obnovi ili izgradi kuću i zgradu, a da joj se za to ne može platiti dvije ili tri godine, kazao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na otvaranju konferencije Obnova i revitalizacija koja se u petak u organizaciji Poslovnog dnevnika održala u Zagrebu.

“Dosta vremena smo potrošili na regulatorni okvir kako bi se proces obnove napravio transparentno i kvalitetno. Moralo se urediti kako će se povlačiti i koristiti novac iz EU fondova, a isto tako i od donacija te državnog proračuna na pošten i transparentan način.

Pripremne radnje su napravljene i natječaji kreću. U ovih šest mjeseci je napravljen sustav za povlačenje novca iz EU fondova, a što je bio posao od 2,5 godine. Italija je zbog katastrofalnog potresa prije par godina povukla značajna sredstva iz istih mehanizama kao sad Hrvatska, no zbog loše uređenog sustava je dobar dio tog novca morao biti vraćen u Bruxelles”, kazao je ministar.

Horvat ističe da su razmjeri štete veliki.

“Šteta od potresa u Zagrebu je bila procijenjena na 86 milijardi kuna, od čega je planirano ulaganja 42 milijarde, a na to se dogodila katastrofa na Banovini. Ove brojke o kojima razgovaramo su još uvijek jedna imaginarna stvarnost.

O kakvim veličinama se radi dovoljno govori činjenica da je najveći desetljetni projekt u Hrvatskoj, cestogradnja, bila vrijedna ukupno 39 milijardi kuna, a za sanaciju Zagreba i okolice ćemo trebati 42 milijarde. Štete na Banovini neće biti puno manje od tog iznosa”, navodi ministar Horvat.

Na komentare ima li politika, odnosno politikantstvo, utjecaj na obnovu i predstavlja li to problem čitavom procesu, ministar ističe da glavnu riječ vodi struka.

“Tehnički savjet koji vodi ovaj proces broji 23 člana i ima svega tri političara, a svi ostali su stručnjaci što daje garanciju da će se u ovako šarolikoj ekipi doći do najkvalitetnijih rješenja koja neće biti vezana uz politikantstvo.

Nijedna odluka u zadnjih šest mjeseci se nije donijela, a to neće biti niti u budućnosti, a da se nije saslušala struka i uvažile njene primjedbe”, kazao je Horvat.

Dodao je da je aplikacija od 5,1 milijardu kuna dobivena iz EU sada sastavni dio proračuna i spremna za pravdanje troškova koje je država imala u raščišćavanju, spašavanju i interventnoj pomoći ugroženima.

Komentirajte prvi

organizator

New Report

Close