Sud će me vratiti u tvrtku iz koje me izgurao Tukić, mogu biti i podrumar

Autor: Saša Paparella (VLM) , 26. studeni 2013. u 18:00
A. Plančić/Nino Strmotić/PIXSELL

Ugovor s Croatia Lloydom je zelenaški. Tužio sam Tukića jer je kašnjenje berbe uzrokovalo 7,5 mil. kn štete.

Poznati hvarski vinar Antun Plančić, koji je najprije bio izbačen iz Uprave a potom je dobio izvanredni otkaz u vinariji koju je nekoć davno osnovao, ne miri se s takvim stanjem stvari.

Nakon što je Poslovni dnevnik objavio priču o dramatičnim događajima u vinariji, Plančić se obratio redakciji tvrdeći "da netko pokušava u bescjenje preuzeti vinariju". Problemi prvog privatnog vinara u Dalmaciji počeli su 2007., s projektom podizanja vinograda na hvarskoj visoravni melioracijom krša, odnosno drobljenjem kamena posebnim strojevima. Od planirana 262 ha vinograda u okolici mjesta Pitve, gdje je dobio koncesiju na državno zemljište, podignuto je samo 30 ha vinograda te djelomice pripremljeno još desetak.

U projekt je obitelj Plančić (u poslu su tri brata, Antun, Jerki i Marijo) uložila svoj kapital kroz pozajmicu društvu, a dio posla je financiran i 7,5 milijuna kuna vrijednom dokapitalizacijom Croatia Lloyda. Tim je ulaganjem tvrtka u vlasništvu državnog Croatia osiguranja postala vlasnikom 51 posto tvrtke Plančić d.o.o, dok braća Plančić postaju manjinski udjelničari. Kratkoročni spas imao je popriličnu cijenu: kao tvrtka koja je posredno u vlasništvu države Plančić d.o.o. više ne može dobivati državne poticaje, niti sredstva HBOR-a ili IPARD-a.

Porezna je uprava u travnju ove godine blokirala račune tvrtke, a u srpnju Croatia Lloyd smjenjuje Antuna Plančića i za direktora postavlja splitskog financijaša Tomislava Tukića. Novi direktor dao je izvanredni otkaz svom prethodniku, a potom i njegovu bratu Jerkiju Plančiću, koji i dalje predstavlja svoju obitelj u NO-u vinarije.

Tko vam to, kako tvrdite, želi preoteti vinariju?
Sredinom travnja Tomislav Tukić mi je rekao da "oni" nude meni i braći zadržavanje 10 posto udjela trajno, a da će nam zauzvrat osigurati kapital za razvoj projekta, te da je to već viđen scenarij i da mi je bolje to nego ostati bez ičega. Odgovorio sam mu da ne dolazi u obzir i da smo kao braća spremni do zadnje kapi krvi braniti obiteljsku imovinu. Ako žele, možemo podijeliti imovinu tvrtke na 49 posto nama i 51 posto njima. 
U prosincu je Tukić došao na Hvar u društvu jednog odvjetnika i brokera poduzetnika iz Zagreba, pa smo skupa razgledali projekt, uz njihovu ambiciju da od Croatia Lloyda kupe 51 posto. Uprava Croatia Lloyda nije htjela tada diskontirati vrijednost udjela, pa su čekali promjenu Uprave, a stvaranjem kaosa i nastalom štetom pripremaju teren za diskontiranje vrijednosti.

Podnijeli ste i neke kaznene prijave, protiv koga?
U ovoj je fazi protiv Uprave Plančića d.o.o., odnosno Tomislava Tukića, podnesena kaznena prijava zbog više različitih kaznenih djela, a ponajprije zbog nesavjesna poslovanja, odnosno namjerna propuštanja organiziranja berbe. Prema nalazu Frančeska Dubokovića, ovlaštenog sudskog vještaka za poljoprivredu, kašnjenje ovogodišnje berbe uzrokovalo je izravnu štetu društvu od 7,5 milijuna kuna. To je jednako iznosu dokapitalizacije kojom je Croatia Lloyd 2009. postao vlasnikom vinarije. 

Koliko je i zašto ove godine kasnila berba?
Posljednjih pet godina s berbom smo počinjali između 22. kolovoza i 12. rujna, a ove je godine berba počela tek sredinom listopada. Razlog kašnjenja mi je nepoznat, a kombinacija je namjere direktora da prouzroči štetu i neznanja dovedenih s njegove strane, enologa Ivana Protege (brata Josipe Protege iz HPB-a, op. a.) i Florencije Gomez iz Argentine, da pokriju njegovu namjeru uzrokovanja štete. Kako drukčije protumačiti da je berbu vodilo dvoje enologa koji nikad prije nigdje to nisu činili? Potkraj kolovoza obišao sam vinograde i shvatio da ti početnici ne raspoznaju razlike između sorti bogdanuše i parča.

Zašto ste morali izaći iz Uprave, a potom dobili otkaz?
Croatia Lloyd na skupštini 4. srpnja postavio je Tukića za direktora, premda smo mi kao vlasnici 49 posto društva nudili opciju da ja ostanem kao član Uprave zadužen za proizvodnju, što nije prihvaćeno. Očito im moj ostanak nije odgovarao u provedbi namjera, pa je dan izvanredni otkaz meni i mom bratu Jerkiju Plančiću, koji je vodio vinograde i strojeve. Nas dvojica pokrivali smo 80 posto ključnih operacija društva.

Najavljujete "vraćanje vlasništva nad vinarijom", kako to kanite postići?
Određene pravne radnje temeljem kojih namjeravamo dokazivati ništetnost ugovora o dokapitalizaciji poduzet ćemo ovisno o ishodu skupštine društva sazvane za ovaj četvrtak. Prema mišljenju više pravnih eksperata, naš ugovor sklopljen s Croatia Lloydom ima obilježje zelenaškog ugovora. Tražit ćemo isključivanje člana društva, a zbog štete prouzročene društvu nepažnjom imenovanja nekompetentne uprave od strane 51 posto suvlasnika, a sve sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. 

Kakva je sudbina projekta golema vinograda na hvarskoj visoravni?
U slučaju pozitivna rješavanja situacije ima ozbiljno zainteresiranih za nastavak projekta, koji nema dugova bankama.

Jeste li zbilja, kako tvrde neki ljudi iz vinskog biznisa, zapustili kvalitetu vina jer ste se bavili novim projektima?
Kriva je to teza neinformiranih osoba. Zapostavili smo prodaju, odnosno nismo se širili, zbog nedostatka obrtnog kapitala. I to je moj najveći krimen u ovoj priči. Naprotiv, zahvaljujući dolasku na rod vlastitih vinograda od berbe 2006. stvarali smo bazu vrhunskih vina. Sada imamo najozbiljnju paletu vrhunskih crnih vina baziranih na sorti Plavac mali (rose Pharia, Pharion, Plavac mali, Pharos, Pharos reserva, Pharos grand cru, prošek). Ove su godine bila planirana još dva vrhunska vina, Opolo i Pharos grand reserva, čime bismo zaokružili paletu koju tako posloženu nema nijedan drugi hrvatski vinar. Složili smo je kao temelj za budući izlazak na ozbiljna vinska tržišta, gdje smo se htjeli pozicionirati kao premium vinari s jasnom vizijom u vrhunskoj kvaliteti. U ovogodišnjoj je berbi nastala šteta jer je postignuta kvaliteta crnog vina od 12,8 posto alkohola, što je u rangu kvalitetnog vina, bez litre vrhunskog. 

Što ćete raditi ne uspijete li se vratiti u vinariju?
Siguran sam da ću sudskim putem biti vraćen na posao u tvrtku i nije mi bitno što ću raditi. Vino je moj život, pa mogu biti i podrumar ili radnik u vinogradu.

CO tvrdi

"Tvrtka je na rubu stečaja"
"U proteklom četverogodišnjem razdoblju tvrtka Plančić d.o.o. dovedena je na rub stečaja. Zbog visokog poreznog duga, neisplate plaća, neplaćanja  dobavljača i kooperanata, blokiranih računa, gotovinskog poslovanja i prodaje na crno novo rukovodstvo tvrtke započelo je restrukturiranje tvrtke. U tijeku je i revizija poslovanja u prethodnim godinama, a o čijim će  rezultatima ovisiti daljnji postupci", rečeno nam je u Croatia osiguranju.

Golf umjesto vinograda?

U izjavi Slobodnoj Dalmaciji kao mogući razlog navodnoga uništavanja vinarije spominjete planove o gradnji vila, teniskih terena, golf-igrališta na mjestu sadašnjih vinograda. Otkuda vam ta informacija? 

O planovima sam čuo od društva Tomislava Tukića. Inače, Tukić je osnovao dva fonda: TT Invest, koji je propao, da bi kasnije osnovao ST invest, koji je također propao. Razlozi su nestručnost i nezakonito trošenje tuđeg kapitala, a zbog toga je u tijeku opširna istraga. Društvo u čiju je upravu imenovana osoba protiv koje se provode istražne radnje ili postoje informacije da će biti pokrenute takve radnje iz sfere poslovanja ne može kandidirati za projekte iz nadležnosti EU. Dakle, Plančić d.o.o. gubi prava na strukturne fondove sve dok je direktor Tomislav Tukić. Sve sam to rekao i odgovornima iz Croatia Lloyda, ali oni kažu da Tukić uživa njihovo puno povjerenje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

čini se kao da su razotkrili prave namjere s tim spominjanjem golfa.

nije problem u golfu, nego u tipičnom modelu gdje hrvatski “ekonomist”, obično od države oktroirana sirova neznalica, zakolje bika da bi dobio biftek, takvi su u stanju uništiti godinama stvarane vrijednosti, know-how i tehnologiju, da bi im ostala nekakva parcela koju bi onda prenamijenili i preprodali, to je otprilike sve što zna 98% hrvatskih “ekonomista”, iza kojih u ekonomiji ostaje samo prah i pepeo.

A šta CO uopće radi u vinogradima i.vinu!?! To je isto neka mucka. Sad će se prodat i CO pa tko zna šta će uopće bit od vinograda,sumnjam da se novom jakom vlasniku da s time zamarat

New Report

Close