Studenti i u doba korone populariziraju održivost i energetiku

Autor: Ivan Tominac , 26. travanj 2021. u 22:00
Na organizaciji konferencije BUS radilo je 12 članova studentske udruge

Na online konferenciji studenti u suradnji s profesorima, stručnjacima i predstavnicima tvrtki predstavili trendove u energetici.

Energetska učinkovitost, održivi razvoj ili obnovljivi izvori energije – koje god teme od navedene tri se dotaknuli, jasno je kako govorimo o nečemu što znači bolju i zdraviju budućnost. Izraženi interes upravo za navedene teme pokazuju i u Studentskoj udruzi za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje, poznatijoj i pod nazivom SUPEUS.

Njihova glavna ideja je educirati, savjetovati i promovirati o mogućnostima i problemima vezanim uz ove teme, a s time nisu stali ni u vrijeme pandemije uzrokovane novim koronavirusom.

U ovoj godini su uspješno proslavili i 10 godina postojanja, a svoju kvalitetu pokazali su i uspješnom organizacijom različitih projekata, od kojih je najveća konferencija BUS – Budućnost ugodnog stanovanja.

Online konferencija

Glavna ideja Udruge je, kažu nam iz SUPEUS-a, promicanje inženjeringa kroz projekte, povezivanje studenata tehničkih fakulteta s tvrtkama i drugim organizacijama. Poseban naglasak pritom stavljaju na edukaciju njihovih članova obilascima postrojenja mnogih tvrtki, sudjelovanje na konferencijama te rad na projektima.

Iza njih je 30-ak projekata, od kojih ističu projekt BUS – Budućnost ugodnog stanovanja, SUPEUS Case Study, časopis SUMA i mnogi drugi. Svi su po nečemu posebni, BUS je njihov najveći projekt, SUPEUS Case Study jedino interdisciplinarno natjecanje tog tipa u Hrvatskoj, a časopis je već uspio dobiti i Rektorovu nagradu.

Kos

Nakon osam uspješnih konferencija uživo emitirali smo i dvije online.

U četiri postojeće SUMA-e objavili su više desetaka članaka s temama koje su bliske vrijednostima i ciljevima Udruge. Autori članaka su njihovi članovi, članovi akademske zajednice i inženjeri iz mnogih tvrtki koje podržavaju njihovo djelovanje.

‘’Mi smo interdisciplinarna udruga studenata koji svojim radom podižu svijest o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Kroz svoje djelovanje Udruga objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva.

SUPEUS je time sadržajno jedinstvena udruga na razini studentskih udruga u Republici Hrvatskoj. Trudimo se popularizirati energetiku i održivost među kolegama studentima i prikazati što nas sve očekuje u budućnosti’’, rekla je Klementina Kos iz SUPEUS-a.

Naime, kako smo spomenuli u startu, Udruga je nastavila raditi na hvale vrijednim projektima i u ovoj izazovnoj godini, a upravo Kos je povela projekt Budućnost ugodnog stanovanja. Riječ je o projektu koji se održava desetu godinu za redom, a ove godine je konferencija održana online preko YouTube kanala.

Ideja je jasna, predstaviti trendove u energetici, održivoj gradnji i inženjeringu općenito, a sve u suradnji s akademskim profesorima, stručnjacima inženjerima i predstavnicima tvrtki.

‘’Konferenciju Budućnost ugodnog stanovanja organizirali smo svake godine od osnutka Udruge 2011. godine te smo željeli nastaviti tu tradiciju. Problemi su nas zatekli još prošle godine te nismo bili sigurni hoćemo li biti u mogućnosti organizirati tako velik projekt.

300

gledatelja u vrijeme emitiranja BUS konferencije

Zahvaljujući dobroj volji i sponzorima koji su nas podržali i u ova teška vremena, uspjeli smo nastaviti s radom te smo nakon 8 uspješnih konferencija uživo emitirali i dvije online, u svibnju 2020. godine i u travnju 2021.

Posebno moram zahvaliti našim najvećim sponzorima što podržavaju mlade inženjere i bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, a to su: REGEA, Rockwool Adriatic, Velux, Vetropack Straža i Weishaupt’’, dodala je naša sugovornica.

Dobre statistike

Od 45 članova koliko ih je trenutno dijelom ove studentske priče, mogu se pohvaliti i sa 132 alumnija i počasna člana. Na organizaciji BUS konferencije radilo je čak 12 članova, a napori su se, prema statistikama, itekako isplatili. One govore da je konferencija samo u vrijeme emitiranja imala 300 gledatelja, a zabilježen je i porast prometa na njihovim društvenim mrežama.

‘’Bilo nam je teško predvidjeti kako će se odvijati situacija s pandemijom, no mislim da smo se odlično snašli i odradili najbolje što smo mogli. Svakako nam je najveći izazov uskladiti fakultetske obaveze i zaduženja u Udruzi, no sav se trud i rad na kraju višestruko isplati’’, zaključila je voditeljica projekta Budućnost ugodnog stanovanja BUS Klementina Kos.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close