Studenac: Nisu otkazi, već neproduljenje ugovora. MINGO: Ne otpuštajte

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2020. u 08:10
I mi smo pogođeni posljedicama koronavirusa i naš prvi prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, stoji u demantiju Studenca/STUDENAC

Istina je da nisu ponuđeni novi ugovori o radu za sedam zaposlenih na Braču, gdje ukupno zapošljavamo 148 radnika, kažu u Studencu.

Nemojte zaboraviti da smo mala zajednica i da sve počinje od malog čovjeka. Pokažite svoju veličinu sada kada je potrebno, a ne poslije kada više neće imati smisla”.

Citat je to iz apela načelnika svih bračkih mjesta i gradonačelnice jedinog tamošnjeg grada – Supetra, kojim su, kažu, pokušali pozvati na razum upravu trgovačkog lanca Studenac, jednog od najznačajnijih poslodavaca na otoku, ali i hrvatskoj obali.

Na u nas gotovo pionirski primjer ujedinjavanja predstavnika lokalne vlasti u inicijativi prema realnom sektoru prisililo ih je, tvrde, saznanje o otkazima djelatnicima Studenca zaposlenim u bračkim trgovinama kompanije koju su 2018. preuzeli Poljaci kroz fond Enterprise Investors koji otad upravlja ovim maloprodajnim lancem.

“Obraćamo Vam se u želji da zajedno nađemo rješenje izazova do kojeg nas je dovela coronavirus. Imamo saznanja da ste zbog novonastale situacije u Vašim trgovinama na Braču otpustili više djelatnika. Svjesni smo da nas je virus natjerao da promijenimo prioritete i pristupimo nekim drugim načinima poslovanja o kojima do prije mjesec dana nismo niti pomišljali.

Molimo Vas odaberite ispravni prioritet i kao poslodavac, a prvenstveno kao čovjek, preispitajte sve mogućnosti kako bi se djelatnici vratili na posao, odnosno kako ne biste i dalje otpuštali. Mještani Brača godinama koriste usluge Vaših trgovina te neizravno ulažu u njihov razvoj.

Sada, u najtežem vremenu koje smo svi pa i Brač doživio u ranijoj povijesti, kada je stupila na snagu zabrana napuštanja mjesta stanovanja, Vi ukidate radna mjesta, smanjujete broj djelatnika koji profesionalno odrađuju svoj posao…

Marković

Djelatnike kojima je to jedini izvor financija stavlja se u klopku iz koje, zbog sadašnje situacije nemaju gdje pobjeći.

Nekim djelatnicima je to jedini izvor financija, te ih se stavlja u klopku iz koje, zbog sadašnje situacije nemaju gdje pobjeći”, dio je teksta apela odaslanog 28. ožujka s otoka na kojem Studenac u mjestima Mirca i Škrip prostore za trgovine koristi besplatno što im je, doznajemo, omogućila lokalna vlast kako bi osigurala opskrbu stanovništva.

Demantij prije odgovora

Kako bismo saznali što se na Braču događa i kakve su namjere Uprave Studenca, u nedjelju poslijepodne smo im poslali detaljan upit. Odgovor do zaključenja izdanja u ponedjeljak nije stigao, iako nam je javljeno da je u pripremi te ćemo ga objaviti čim nam bude proslijeđen.

Tako da umjesto razjašnjavanja situacije i odgovora na ključna pitanja – čeka li i druga mjesta na obali brački scenarij, te jesu li se prijavili za neku protukriznih mjera Vlade RH prije donošenja odluke, iz Studenca su nam jučer poslali demantij koji su ranije uputili dalmatinskim portalima koji su prvi izvijestili o otpuštanjima.

U njemu nije odgovoreno zašto se “rješavaju” djelatnika iako spadaju u sektor koji je među rijetkima koji uslijed zabrane poslovanja zbog korone nije morao “zatvoriti vrata”. No, napisano je sljedeće:

“Nije istina da je Studenac od početka pandemije otpustio 16 djelatnica zaposlenih u Studenac trgovinama na Braču. Istina je da nisu ponuđeni novi ugovori o radu za sedam zaposlenih na Braču, gdje ukupno zapošljavamo 148 radnika, a koji prema prethodno dogovorenim uvjetima s djelatnicima regularno ističu 31. ožujka 2020.”, stoji u demantiju u kojem dodaju: “I mi smo pogođeni posljedicama koronavirusa i naš prvi prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, a posebno za one s kojima imamo ugovore o radu na neodređeno vrijeme”. Tvrde da će i pomenutim radnicima uplatiti uskrsnice i bonuse za rad u izvanrednim okolnostima.

‘Koristite mjere države’

Komentar smo tražili smo i od Ministarstva gospodarstva. No kažu da nisu upoznati s ovim slučajem te nas uputili na Ministarstvo rada, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao nadležne za provedbu Mjere za očuvanje radnih mjesta. Ali su dodali: “Upućujemo apel poduzetnicima da ne otpuštaju radnike, već da iskoriste mjere države za pomoć gospodarstvu koje im stoje na raspolaganju”.

Marina Biluš i Marija Brnić

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo.

Prvo da je trgovina primarna djelatnost je pogrešna postavka bilo koje države.

Drugo, trebate im dati još besplatnih poslovnih prostora za trgovine (više titrati oko stražnjice) kao kompenzacija za zaposlene rođake i prijatelje.

Treće, poljski fond u Hrvatskoj nikad neće biti “čovjek” i razmatrati socio priču lokaliteta gdje crpi lovu za svoje ulagače, nego samo papire poslovanja i prema njima, djelovati u vlastitom interesu.

Bravo za sve nas, imamo Hrvatsku, to je dovoljno i s tim se moramo zadovoljiti.

New Report

Close