Što trebate znati o novim kategorijama mirovinskih fondova

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2014. u 16:16
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima stupio je na snagu u veljači ove godine.

Iako je od mirovinske reforme prošlo već 12 godina vrlo mali broj građana sam bira svoj obvezni mirovinski fond, moglo se čuti na edukativnom seminaru "Nove kategorije mirovinskih fondova" održanom u petak na Zagrebačkoj burzi. Novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima stupio je na snagu u veljači ove godine, a najvažnija izmjena – koja prolazi pomalo u sjeni – jest uvođenje tri potportfelja koji će osiguranici moći sami birati.

Tako se uvodi agresivniji A potportfelj koji će po strukturi imovine većinom biti izložen hrvatskim i stranim dionicama, maksimalno do 55 posto neto imovine pojedinog mirovinskog fonda. Ovaj je fond, kako se moglo čuti, primjereniji mlađim osiguranicima koji do umirovljenja imaju više od 30 godina, pa mogu biti i tolerantniji na moguće oscilacije u kretanju prinosa. Valja naglasiti kako je A potportfelj uvjetno rečeno rizičan jer po svojoj strukturi ipak više sliči uravnoteženim investicijskim fondovima.

Drugi, B potportfelj, dionicama će biti izložen maksimalno do 35 posto imovine fonda, a minimalno 50 posto biti će uloženo u niskorizične obveznice. Najmanje rizični C potportfelj neće uopće smjeti biti izložen dionicama. Prema zakonskim odredbama, osiguranici kojima je ostalo 10 godina do umirovljenja neće smjeti biti u rizičnijem A portfelju, već će biti prebačeni u B ili C, ovisno o odabiru. Kako bi se pred umirovljenje maksimalno očuvao ušteđeni novac osiguranika, pet godina pred umirovljenje osiguranici će automatski biti prebačeni u C portfelj.

Prema novoj strukturi s tri portfelja mirovinski fondovi moraju započeti s radom do 21. kolovoza. Postojeći osiguranici – članovi obveznih mirovinskih fondova kojih je u Hrvatskoj 1,7 milijuna – od 20. svibnja pa do 7. kolovoza u bilo kojoj poslovnici Fine mogu na šalteru Regosa odabrati u kojem portfelju žele biti, A, B ili C. Da bi se predbilježilo za portfelj po želji, u Finu je potrebno donijeti osobnu iskaznicu i OIB. Kako je istaknuto, osiguranici trebaju birati portfelje sukladno svojim osobnim preferencijama prema riziku, pa tako i mlađi mogu izabrati najmanje rizičan C portfelj. Isto tako, nešto stariji osiguranici – ako im nije ostalo 10 godina do umirovljenja – mogu izabrati i A portfelj, ako tako žele. Ako se građani sami ne odluče, nakon 7. kolovoza Regos će takve slučajeve automatski raspodijeliti u B portfelj njihovog postojećeg mirovinskog fonda.

A postojeća iskustva govore da građani vrlo malo skrbe o svojoj budućnosti u mirovini i uopće ne percipiraju mirovinske fondove. Naime, Regos je 2010. rasporedio 93 posto novih osiguranika u mirovinske fondove po sili zakona, odnosno odabrao je umjesto njih u kojem će mirovinskom fondu štedjeti za starost. Ništa bolje nije bilo ni godinu kasnije, kada je malo manje od 92 posto novih osiguranika dobilo svoj fond putem Regosa, istaknuo je Dubravko Marić, glasnogovornik te institucije.

Važno je naglasiti kako osiguranici tijekom godina mogu besplatno mijenjati portfelj u kojem žele biti. Međutim, to će moći učiniti jednom u tri godine i to u mjesecu rođenja. Naime, promjene portfelja moguće su samo u godini života koja je djeljiva s tri, naprimjer 30-oj, 33-oj, 36-oj, 39-oj itd. Promjena mirovinskog fonda moguća je kao i do sada praktički svaki tjedan, ako to želi osiguranik. Novosti ima i kod Regosa. Ta institucija za svakog osiguranika uvodi osobni elektronički pretinac dostupan na internetu. Novina je da će u tom pretincu kojem pristupa putem lozinke svaki osiguranik moći pronaći godišnje izvješće njegova obveznog mirovinskog fonda te obavijest o mogućnosti promjene portfelja u godini života kada je takva promjena moguća. Također, pretinac će sadržavati i proširene postojeće dokumente, poput obavijesti o novčanoj vrijednosti imovine na osobnom računu te obavijest o raspoređivanju u mirovinski fond.

Komentari (7)
Pogledajte sve

zanimljivo je d aimaju maqnji godišnji prinos nego državne obveznice…pa u što su to ulagali kad su sa ostalim ulaganjima (osim državnih obveznica)u minusu….

To je odlična vijest. Prelaskom u C osiguravate se od državnih lopova i genijalaca u fondovima. Imati će PGP bolji i od dobrovoljnih.


pa kako ne bi čovjek imao povjerenja u mirovince? sjetimo se ulazaka u ingru iznad 300 kn, Magmu iznad 200 kn, DLKV po 200-500-…kn, PTKM po 170-300 kn, sve bingo do binga [emo_zloban]

u nexe su ubacili 130 000 000 još 2011, kakvi optimisti u oporavak građevinskog sektora, doduše nisu moji, ali nečiji jesu

pa kako ne bi čovjek imao povjerenja u mirovince? sjetimo se ulazaka u ingru iznad 300 kn, Magmu iznad 200 kn, DLKV po 200-500-…kn, PTKM po 170-300 kn, sve bingo do binga [emo_zloban]

New Report

Close