Sto najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj zapošljava nešto manje od šest tisuća ljudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2014. u 13:07
Thinkstock

International Data Corporation (IDC) vodeća je konzalting tvrtka u industriji informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, a IDC Adriatics već petu godinu zaredom priprema istraživanje o informatičkoj industriji u Hrvatskoj.

Prihod sto najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj lani je iznosio ukupno 8,26 milijardi kuna, što je 8,6 posto više nego 2012. godine, a broj zaposlenih u tvrtkama obuhvaćenim godišnjim istraživanjem ostao je na približno istoj razini i te su tvrtke imale nešto manje od šest tisuća zaposlenih, podaci su koje je danas objavio IDC Adriatics .

International Data Corporation (IDC) vodeća je konzalting tvrtka u industriji informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, a IDC Adriatics već petu godinu zaredom priprema istraživanje o informatičkoj industriji u Hrvatskoj.

Po tim podacima, najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 1,43 milijarde kuna.

U prva tri, baš kao i prethodne godine, uključeni su lokalni sistem integratori Combis i King ICT, navode iz IDC Adriaticsa.

"Nakon blagog pada zabilježenog u 2012. godini vodeće kompanije u zemlji ostvarile su porast prihoda u prošloj godini", ističe regionalna direktorica IDC Adriaticsa Ana Papež.

Takav pregled, dodaje Papež, pruža odgovor na pitanje "tko je tko" u informatičkoj ponudi Hrvatske, direktorima informatike, voditeljima nabave i krajnjim korisnicima omogućuje jednostavan uvid u ulogu i značaj pojedinih ponuđača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih rezultata s konkurencijom.

Iznoseći glavne značajke po tipu poduzeća, iz IDC Adriaticsa navode kako su u kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije In2 Grupa, Sedam IT i Infobip.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Hrvatskoj listu, kao i 2012. godine, predvodi S&T Grupa, a drugu poziciju zadržao je IBM. Međutim, kad su internacionalni ponuđači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u zemlji, napominju iz IDC Adriaticsa.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je M San Grupa, a slijede Recro i Microline. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi Eurotrade, zaključuje se u priopćenju IDC Adiraticsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close