Što je narušilo povjerenje u zdravstveni sustav i liječnike, i kako ga vratiti?

Autor: Marija Crnjak , 20. prosinac 2022. u 14:00

Event uz panel o povjerenju u zdravstveni sustav održan je u organizaciji platforme HealthHub i agencije Val Grupa, a poslužio je i kao najava konferencije HealthComm Forum.

Niti jedan od stupova povjerenja ne može samostalno vratiti povjerenje u zdravstvo, već je potrebna suradnja te pravovremena, otvorena i transparentna komunikacija svih dionika, zaključeno je na jučerašnjem prvom HealthComm Talks eventu koji je okupio predstavnike iz svih područja zdravstva, od regulative, proizvodnje lijekova, ljekarništva i veledrogerija te poslovne zajednice. Event uz panel o povjerenju u zdravstveni sustav održan je u organizaciji platforme HealthHub i agencije Val Grupa, a poslužio je i kao najava konferencije HealthComm Forum koji je planiran za svibanj 2023. godine, otkrila je Anita Galić, osnivačica platforme HealthHub.

Prema nedavnom istraživanju Val grupe i Ipsosa “Nulti kvadrant”, preko 40 posto građana izgubilo je povjerenje u zdravstvene institucije, pretežito javne. Upravo iz tog razloga, komunikacijski trendovi u zdravstvu fokus su i kojemu će biti cilj vratiti izgubljeno povjerenje građana u institucije i struku.

„Rezultati ovogodišnjeg Nultog kvadranta potaknuli su nas na ozbiljno promišljanje potrebe za drugačijim pristupom u komunikaciji tema u zdravstvu. Kvalitetnu i otvorenu komunikaciju želimo pozicionirati u samu srž zdravstvene djelatnosti. Vjerujem da puno možemo ostvariti suradnjom te učiti od sporta kao bakljonoše kolektivnog optimizma i zajedništva,“ istaknula je Anita Galić.

Doduše, neka istraživanja pokazuju drukčije rezultate. Ana Gongola, članica Uprave i direktorica Sandoza te članica Izvršnog odbora HUP- Udruge proizvođača lijekova spomenula je istraživanje Istraživačkog novinarskog laboratorija JourLab iz 2021. godine, gdje su istraživali razinu povjerenja u različite profesije. Rezultati govore da hrvatski građani najviše vjeruju medicinskim sestrama (82,1%), liječnicima (75,7%), znanstvenicima (68,7%), vojsci (66,5%) dok najmanje povjerenja iskazuju sucima, bankarima, ministrima u vladi i političarima općenito.

“Ovi rezultati su jasan signal struci da je potrebno poraditi na kreiranju relevantnog, stručnog sadržaja namijenjenog pacijentima, a da bi se smanjio utjecaj netočnih informacija. Ti rezultati stavljaju na nas i odgovornost. Jedan od projekata koji smo zato započeli 2019. u Sandozu je Zdravstvena pismenost, u sklopu kojeg smo pripremili 15 zdravstvenih rječnika iz terapijskih područja koja su vodeći uzroci pobola i smrtnosti u Hrvatskoj, a koji sadrže osnovne pojmove koje bi pacijent trebao znati kako bi mogao razumjeti svoju bolest,“ kazala je Gongola.

Marija Crnjak, novinarka Poslovnog dnevnika primijetila je kako u hrvatskom društvu gajimo određen love & hate odnos prema zdravstvenim djelatnicima, imamo s jedne strane izbor za najdoktora na društvenim mrežama, ističemo povjerenje u naše liječnike, a s druge strane imamo nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu. “Pritom postoji razlika u povjerenju između privatnog i javnog sektora, koji i dalje ima svoje izazove, radi kojih i govorimo o potrebi za reformom zdravstva koja bi povećala transparentno poslovanje, temelj za jačanje povjerenja”, kazala je Crnjak.

Anđelo Kvesić, europski zlatni karatist, dvostruki osvajač svjetske bronce u karateu te najbolji sportaš Grada Zagreba 2022. godine istaknuo je da se povjerenje gradi godinama, a gubi preko noći.
“Da bih ja imao uspješne rezultate, moram imati apsolutno povjerenje u liječnike, kinezioterapeute, trenere. Ključ je u boljoj komunikaciji između građana i liječnika. Ljudi vjeruju nama vrhunskim sportašima jer smo sve postigli vlastitim radom i zalaganjem, ništa nam nije poklonjeno“ zaključio je Kvesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close