Stjecanje iskustva u praksi motivirajuće je i ključno za usvajanje radnih navika

Autor: Borivoje Dokler , 30. siječanj 2023. u 22:00
Nikola Jug /M. Tironi/PIXSELL

Student Nikola Jug imao je priliku vidjeti kako funkcionira IT infrastruktura unutar velikih sustava.

Nikola Jug u Hrvatskoj Lutriji odradio je jednomjesečnu praksu, a s obzirom na to da je upisao diplomski studij ‘Baze podataka i baze znanja’ na varaždinskom FOI-u, praksu je obavio u Službi informatike.

Radio je na poslovima administracije računala odnosno na poslovima instalacije i reinstalacije operativnog sustava na računalima kao i potrebnih aplikacija te na testiranju novog softwarea za praćenje informatičke opreme Hrvatske Lutrije.

“Moji radni zadaci na radnom mjestu tehničara u Službi informatike bili su usko vezani uz informatičku struku. Nakon inicijalnog upoznavanja s kolegama i načinom rada, imao sam priliku upoznati se s IT infrastrukturom i podatkovnim centrom Hrvatske Lutrije koja podržava rad Lutrije. U vrijeme odvijanja moje prakse Služba informatike je uvodila novi sustav vođenja IT inventara te sam bio zadužen za proučavanje i konfiguriranje sustava.

Sustav se izvršavao na internom poslužitelju Lutrijine infrastrukture, tako da sam stekao praktično iskustvo konfiguriranja aplikacijskih poslužitelja potrebnih za taj sustav”, kaže Nikola i napominje kako su se u početku uvođenja sustava susreli s nekoliko problema prilikom automatskog otkrivanja IT opreme na mreži koje je sa svojim starijim kolegama pomogao riješiti.

Jazić

Nikola je pokazao da pamet i ambicioznost, što su njegove glavne vrline, pobjeđuju eventualno fizičko ograničenje ili smanjenu pokretljivost.

“Ostali radni zadaci uključivali su meni već dobro poznate aktivnosti pripreme računala za uredski ili terenski rad koji su uglavnom zahtijevali instalaciju softvera”, kazao je Nikola koji je tako tijekom prakse dobio priliku vidjeti kako funkcionira IT infrastruktura unutar velikih sustava. Ana Jazić, voditeljica Samostalne službe za korporativne komunikacije i DOP u Hrvatskoj Lutriji, ističe kako će mu to iskustvo biti od velike pomoći u budućim poslovima.

“S druge strane poslodavci kroz ovakve projekte imaju priliku upoznati i uvidjeti probleme studenata, pomoći im i u konačnici nešto naučiti, a nama je Nikola pokazao da pamet i ambicioznost što su njegove glavne vrline, pobjeđuju eventualno fizičko ograničenje ili smanjenu pokretljivost”, istaknula je Ana Jazić.

Mogu zamisliti da tu radim
Nikola napominje kako su prilikom rada u Lutriji najviše dobrih dojmova na njega ostavile kolege iz Službe informatike koji su bili izrazito pristupačni i s kojima se uvijek mogao dogovoriti. “Mogao bi se zamisliti da radim u Lutriji upravo u odjelu u kojem sam obavljao praksu zbog toga što su mi dodijeljeni radni zadaci koji odgovaraju mojim interesima.

Praksu sam obavljao prošle godine u IT odjelu poduzeća AD Plastik na vrlo sličnoj poziciji tehničara za informatičku podršku, čija se dinamika posla tehničara malo razlikovala od pozicije u Lutriji”, kazao je Nikola i nadodao kako se na projekt Iskustvo zlata vrijedi prijavio jer smatra da mora iskoristiti svaku priliku u kojoj mu se pruži šansa stjecanja novog iskustva.

“Svima koji razmišljaju o prijavi na projekt poput ovog preporučujem da to naprave jer mogu puno toga naučiti. Stjecanje iskustva u praksi ključno je za razumijevanje poslovnog svijeta i stjecanje radnih navika. Bilo kakvo iskustvo u praksi može služiti kao dodatni motivator tijekom studiranja, pogotovo ako steknete iskustvo u struci, što kasnije može biti prednost prilikom zapošljavanja”, ističe Nikola.

Hrvatska Lutrija se oduvijek zalagala za razvoj raznolikosti i kroz zapošljavanje osoba s invaliditetom omogućavala ljudima da se lakše uklope u društvo, a danas na različitim radnim mjestima u Lutriji radi 48 osoba s nekim oblikom tjelesnog oštećenja. Nakon što im je 2013. godine ponuđena suradnja u projektu Iskustvo zlata vrijedi nisu niti trenutka dvojili da se uključile jer je riječ o projektu koji potiče ravnopravnost te se zalaže za nediskriminaciju i jednake mogućnosti za sve.

Usklađivanje s tržištom rada
“Iako je vidljiv značajan napredak, tako dugo dok društvo u cijelosti ne izgradi pozitivan prema osobama s invaliditetom, predrasude će i dalje postojati. Stoga je bitno da postoje projekti poput ovog i da se što više kompanija odnosno poslodavaca uključuje. Nužne su i promjene u smislu kontinuiranog isticanja te problematike te usklađivanja sustava obrazovanja s potrebama tržišta i potencijalima osoba s invaliditetom odnosno ciljano obrazovanje za pojedina radna mjesta”, smatra voditeljica Samostalne službe za korporativne komunikacije i DOP u Hrvatskoj Lutriji.

Tvrtka je izuzetno ponosna i na suradnju s prvom integrativnom radionicom Labtex koja je šivala uniforme za prodavače Hrvatske Lutrije. Nadalje, Uredbom Vlade RH o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, Hrvatska Lutrija kontinuirano osigurava sredstva za organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom. Jedan od posljednjih projekata realiziran je krajem prošle godine.

Povodom obilježavanja 50 godina rada i s ciljem ulaganja u lokalne zajednice kroz povećanje broja sportskih sadržaja u gradovima i općinama RH, Hrvatska Lutrija je raspisala Natječaj za dodjelu sredstva jedinicama lokalne samouprave za opremanje Parkova za vježbanje na otvorenom. Slučajnim odabirom dodijeljena su sredstva za opremanje jednog Parka za vježbanje na otvorenom u jednoj općini ili gradu u 20 županija, a minimalno jedna od sprava u Parku za vježbanje mora biti namijenjena osobama s invaliditetom.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close