Stiže popis za ESCO obnovu, interes vlasnika i izvođača je golem

Autor: Suzana Varošanec , 01. ožujak 2023. u 07:00
Kaznionica Lepoglava/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Praktički u svim županijama nominirane su zgrade za obnovu.

Osnovne i strukovne škole, gimnazije, dječji vrtići, domovi zdravlja, bolnice, domovi zdravija i druge zdravstvene ustanove, domovi za starije osobe, zatim zgrade gradske uprave ili županija, društveni domovi, sportske dvorane i gradski bazeni, zatvori… ukupno 198 javnih zgrada prijavljeno je poziv koji je u zadnjem kvartalu 2022. objavila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Ključna lista
Posrijedi je poziv na iskaz interesa za obnovu zgrada javnog sektora ugovaranjem energetske usluge uz korištenje bespovratne financijske pomoći, koji se pokazuje predmetom velikog interesa diljem Hrvatske.

Praktički u svim županijama vlasnici javnih zgrada nominirali su svoje zgrade za obnovu, pa je čini prilično jasno da nije dostatna alokacija od 250 milijuna kuna, koliko se u okviru NPOO-a predviđa za energetsku obnovu 104.000 kvadrata po ESCO modelu.

250

milijuna kuna iznosi alokacija za energetsku obnovu po ESCO modelu

Međutim, sukladno hodogramu u međuvremenu je utvrđeno koje su zgrade prihvatljive, pa je lista prijavljenih zgrada za 20-ak posto sužena na 157 zgrada. Za 1. ožujka predviđena nova objava Agencije koja se tiče ključne liste – reda prednosti prihvatljivih zgrada po kojoj će se krenuti u proceduru pripreme javne nabave.

To je znak da uskoro kreću i objave prvih natječaja. Prema riječima pomoćnika direktora APN-a Damira Vuletića, prvi javni natječaji očekuju se svibnju, a potom će se raspisivati sukcesivno. Ukratko, svaka javna zgrada imat će svoj natječaj, a do kraja godine svi ugovori s odabranim pružateljima usluge morali bi se sklopiti kako bi se završili ovi projekti do ožujka 2026. ESCO tržište bilo je aktivno u realizaciji ugovorenih 12 projekata za 69 objekata sve do 2019.

Izbijanje pandemije zaustavilo je nove natječaje, pa se njihovo pokretanje u sektoru prati sa zanimanje. Sudeći po raspoloženju u redovima tvrtki s iskustvom u obnovi po ESCO modelu, s njihove strane postoji interes za predstojeće natječaje, a ova prva faza rezultirala je velikim interesom vlasnika javnih zgrada, ocjenjuju u tvrtki Enna ESCO u sastavu Energije naturalis.

KBC Split primjer je uspješnog projekta obnova po ESCO modelu/IVO ČAGALJ/PIXSELL

Prijašnje iskustvo
“Model koji će se primijeniti ocjenjujemo prihvatljivim i za korisnike i za buduće pružatelje energetske usluge”, navode u Enna ESCO. Ukazuju također da će prije objave prvih natječaja biti potrebno definirati još neke detalje koji su bitni za svakog potencijalnog investitora (tipski ugovori o energetskoj usluzi, referentne cijene za izračun ušteda…), kako bi se mogla napraviti procjena isplativosti projekta i sagledati rizici ulaganja.

“Za nove ESCO projekte načelno smo zainteresirani te se planiramo javiti na natječaje”, navodi voditelj nuđenja i ugovaranja projekata u društvu Mipcro Filip Kišiček. Osnovna djelatnost ove kompanije iz Ivanca je visokogradnja, ali Kišiček kaže da su sudjelovali i u projektima javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji 2006-2009. koji su u suštini vrlo slični APN-ovim ESCO projektima.

Do sada su odradili jedan ESCO projekt za Sveučilište Sjever u Varaždinu. I u zagrebačkoj građevinskoj tvrtki Spektar gradnja čije poslovanje vodi direktorica i osnivačica Biljana Čondrić doznajemo da se planiraju javiti na nove natječaje. “Izabrat ćemo one vrijednosti projekata koje u tom trenutku budemo u mogućnosti financirati. Smatramo da potencijal za rast ESCO tržišta postoji i da na tome treba i dalje raditi”, poručuje Čondrić.

Uspješnu realizaciju za sad je imalo sedam ESCO tvrtki uz ukupne investicije od oko 100 milijuna eura. Uz KBC Split, te šibensku, varaždinsku i karlovačku bolnicu, među inima su i uspješni projekti Sveučilište Sjever, Kaznionica Lepoglava te Policijska akademija u Zagrebu.v

Komentirajte prvi

New Report

Close