FOTO: Već na zimu mogla bi krenuti izgradnja novog hotela u ovim poznatim toplicama

Autor: Marija Crnjak , 01. listopad 2020. u 15:39
Krapinske toplice

CSEBA i Zhongya Holding osnivači su tvrtke Spring Spa Hotel koja bi trebala realizirati ovo višemilijunsko ulaganje u Krapinskim toplicama.

Stečaj uprave tvrtke Krass Hotel i zatvaranje Hotela Toplice u Krapinskim toplicama s današnjim danom, mogli bi dobro doći da se ubrza najavljena investicija kineskih ulagača koji su ovaj hotel od tvrtke ACM kupili još pred dvije godine, no zasad bez konkretnih pomaka s najavljenim ulaganjima u moderni hotel sa 4 zvjezdice. No ako investitori koji su objekt 2018. godine platili 4,3 milijuna eura, uloživši još u papirologiju, radove ne pokrenu ove zime, propast će još jedna sezona a time i postati upitna isplativost investicije, ističu sugovornici Poslovnog dnevnika.

Radi se o objektu na odličnoj lokaciji, koji ima dobar potencijal ali je jako zapušten i dotrajao. Inače, kineski investitor je honkonška tvrtka Zhongya Holding koja iako sličnog naziva, nema veze s tvrtkom Zhongya Nekretnine koja je lani iskazala namjeru za kupnju bivše političke škole u Kumrovcu od države, no nikad nije uplatila traženi novac.

“Kod hotela Toplice bile su dvije opcije, rekonstrukcija koja je moguća s postojećim dozvolama, no objekt više ne udovoljava standardima u hotelijerstvu, i to se ne bi isplatilo, te će se umjesto toga ići na rušenje čitavog objekta i izgradnja novog, u gabaritima koji će odgovarati lokalnoj zajednici. Rušenje bi moglo krenuti već ove jeseni, nakon okončanja stečaja, što je već načelno dogovoreno s tvrtkom Tehnika. Ako vremenski uvjeti dozvole, i ako se odobri projekt, već na zimu mogli bi krenuti i radovi na izgradnji novog hotela”, pojašnjava Mario Rendulić, predsjednik udruženja CSEBA, koje povezuje ulagače iz Kine sa zemljama jugoistočne Europe. CSEBA i Zhongya Holding osnivači su tvrtke Spring Spa Hotel koja bi trebala realizirati ovo višemilijunsko ulaganje u Krapinskim toplicama.

Rendulić pojašnjava da se investicija nije krenula realizirati sve dok tvrtka Krass Hotel, u vlasništvu Autocentra Merkur (ACM) ne zaključi predstečajnu nagodbu, koja je prema Sudskom registru odobrena još 2016. godine. Predstečaj međutim nije potpisan, a koronakriza ovog ljeta presudila je ionako slabom poslovanju tvrtke koja je odlučila s 1. listopadom pokrenuti stečaj i zatvoriti hotel.

U međuvremenu, od kupnje objekta do danas, Kinezi su lokalnoj zajednici predstavili prvu ideju objekta projektiranog u Kini, no zgrada u stilu “Wuhana” nikako se nije uklapala u vizure mjesta i prijedlog je odbijen. Rendulić tvrdi da je novi projekt, kojeg su napravili domaći projektanti, usklađen s prostornim planom, iako  načelnik općine Ernest Svažić tvrdi da ga još nije osobno vidio.

“Investitor je svakako detaljno upoznat s tim što se može graditi, i s nestrpljenjem očekujemo novi projekt kako bi se što prije krenulo s realizacijom. Općina ne ulazi u odnose dvije privatne tvrtke, na nama je da im omogućimo uvjete za investiranje, što i radimo, no vjerujem da bi stečaj mogao ubrzati proces ulaganja, što bi bilo korisno,” kaže načelnik Svažić.

Komentirajte prvi

New Report

Close