Stanogradnju u Zagrebu ‘gura’ obnova nakon potresa, a na Jadranu turizam: Od 50 stanova samo dva neprodana

Autor: Suzana Varošanec , 28. rujan 2021. u 06:30
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Akumulirana sredstva još se radije ulažu u stanogradnju, kaže predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec.

Broj izgrađenih zgrada u 2020. porastao je 4,1 posto u odnosu na raniju godinu, odnosno prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) lani je izgrađeno 5745 zgrada, od čega 4580 ili gotovo 80 posto stambenih.

Po županijama, najviše zgrada dovršeno je u Zadarskoj županiji (816), zatim u Istarskoj županiji (765), Splitsko-dalmatinskoj (582) i Primorsko-goranskoj (384), dok je u Zagrebačkoj županiji i u Gradu Zagrebu dovršeno 368, odnosno 356 zgrada.

Samo dva neprodana stana

Zlatko Sirovec prije nepunih mjesec dana dobio je novi mandat/BORIS ŠĆITAR/VL/PIXSELL

Događa se ekspanzija stanogradnje koji je u Zagrebu uzrokovan potresom, dok je u jadranskim županijama poticajan turizam, smatra predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec. Po njemu se akumulirana sredstava još uvijek radije ulažu stanogradnju, pa nekretnine ostaju najpopularniji oblika ulaganja.

“Trenutno gradimo 150 stanova na Horvaćanskoj, a to je prva faza projekta s rokom završetka na jesen 2022. U Velikoj Gorici završili smo naš projekt od 50 stanova od kojih su tek dva još neprodana”, kaže Sirovec koji dodaje da će se tri mjeseca tvrtka proslaviti 75 godina postojanja. Sirovec je novi mandat dobio prije nepunih mjesec dana, te nastavlja aktivnosti reorganizacije poslovanja s predznakom na optimizaciji rashodovne strane.

Prema dioničaru Bojanu Horvačiću koji drži blizu 9 posto udjela, financijska kriza koja je pogodila građevinarstvo okidač je za reorganizaciju poslovanja kako bi Tehnika bila otporna na eventualne udare. Pored toga ističe da relativno brzo očekuju pomake u pregovorima u vezi strateškog partnera, u smjeru odluke o odabiru investitora koji će kroz dokapitalizaciju unaprijediti financijsku situaciju.

“Sveli smo krug na dva potencijalna strana investitora i jednog iz Hrvatske, a do kraja godine odluka će biti objavljena. Dokapitalizacijom će se skratiti proces transformacije, tako da će tvrtka biti u mogućnosti kvalitetnijeg natjecanja za poslove”, kaže Horvačić.

Uprava usmjerava tvrtku k modificiranom inženjering modelu, u nastojanju da sa što manje vlastitih djelatnika obavlja što više poslova na tržištu. U tome uspijevaju jer su zadržali dobru bazu kooperanata, tako da problemi u poslovanju kroz predstečajni postupak nisu ugrozili ovaj vid suradnje.

Poslovanje društva se odvija na kvalitetnijim temeljima od dosadašnjih, i to prema ocjeni predsjednika Uprave primarno zbog smanjenja troškova i realizacije plana iz programa restrukturiranja.

Po njemu će Tehnika biti u poziciji ostvarivati dobre profitne marže. Ove godine će to biti plus, na razini očekivanih 100-tinjak milijuna kuna kao rezultat otpisa dijela potraživanja iz predstečajne nagodbe (PSN).

Sačuvali bazu radnika

No ključno je, ističe, da je sa svojom operativom Tehnika među rijetkima koji su sačuvali bazu radnika.

Kao predsjednik vijeća građevinara pri HGK, Sirovec tvrdi da u Hrvatskoj postoji ukupno 19 izvođača među tvrtkama koje se bave visokogradnjom, a zapošljavaju između 250 i 500 radnika. Među njima je i Tehnika. Izvođača s više od 500 zaposlenih može se nabrojati prstima jedne ruke.

“Idućeg tjedna krećemo s radovima na Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Kušlanovoj. Sa svojim ponudama danas smo praktički prisutni na svim tenderima u području visokogradnje”, navodi Sirovec dodajući da su se natjecali i za veliki posao Rimčevog kampusa u Kerestincu za koji je odabrana tvrtka Facies.

Komentirajte prvi

New Report

Close