Središnji državni ured traži projektante za 3000 kuća na Baniji

Autor: Josip Bohutinski/VL , 20. svibanj 2021. u 22:01
Foto: IGOR KRALJ/IXSELL

Vrijednost izrade projekata i stručnog nadzora nad radovima za popravke nekonstrukcijskih elemenata procijenjena je na 15 milijuna kuna bez PDV-a.

Zahuktava se organizirana obnova obiteljskih kuća na Baniji oštećenih u potresima na tom području krajem prošle godine.

Središnjem državni ured za i stambeno zbrinjavanje pokrenuo je postupak izrade projekata i stručnog nadzora nad radovima popravka nekonstrukcijskih elemenata u potresu oštećenih 3000 obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke. Karlovačke i Zagrebačke županija.

Natječaj za te usluge trebao bi biti objavljen ovih dana. Procijenjena vrijednost te nabave je 15 milijuna kuna bez PDV-a, a obuhvaća izradu 3000 projekata popravaka nekonstrukcijskih elemenata, stručni nadzor nad radovima popravaka za tih 3000 obiteljskih kuća te izradu nalaza za konstrukcijsku obnovu 300 obiteljskih kuća koje imaju veće razine oštećenja.

Ovime se predviđa projektiranje i nadzor nad radovima na 100 kuća u Gvozdu, 100 kuća u Karlovcu, 600 kuća u Sisku, 1300 kuća u Petrinji, 350 kuća u Glini, 50 kuća u Topuskom, 50 kuća u Pokupskom i Kravarskom, 50 kuća u Lasinji, Draganiću i Karlovcu, 100 kuća u Vojniću, Krnjaku, Josipdolu, Ogulinu, Slunju, 50 kuća u Hrvatskoj Dubici i Jesenovcu, 50 kuća u Dvoru, 50 kuća u Hrvatskoj Kostajnici, 100 kuća u Majuru i Donjim Kukuruzarima te 50 kuća u Sunji i Martinskoj Vesi. Rok izvršenja ugovora za projektiranje je 30 dana od zaprimanja popisa korisnika odnosno kuća dok je rok za stručni nadzor 3o dana od okončanja ugovora izvoditelja radova.

37

tisuća objekata je pregledano, crvenu naljepnicu dobilo njih 4700

Krajnji rok izvršenja ugovora o javnoj nabavi je 31. siječnja 2022. godine. Prema pripremljenoj natječajnoj dokumentaciji, u slučaju da ugovorni ponuditelj ne ispuni svoju obvezu i usluge ne obavlja prema utvrđenim fazama dinamike pružanja usluga ili zakasni s ispunjenjem ugovorne obveze u ugovorenom roku,

Naručitelj ima pravo obračunati ugovornu kaznu od 100 kuna dnevno za svaki dan prekoračenja roka. Ukupan iznos ugovorne kazne ne smije prijeći iznos od deset posto od ugovorene cijene bez PDV-a.

Središnji ured će uskoro objaviti i nadmetanje za usluge organizacije, koordinacije, planiranja i upravljanja procesom organizirane, obnove u potresu oštećenih obiteljskih kuća – operativni koordinatori, a čija procijenjena vrijednost iznosi 3,6 milijuna kuna.

A usluge koje će se tražiti tim natječajem uključuju među ostalim izradu, pregled, izmjenu i dopunu novim stavkama tipskog troškovnika za popravak oštećenih nekonstrukcijskih elemenata, izradu tipskog projekta te tipske Upute o načinu sanacije nekonstrukcijskih elemenata sa svim potrebnim prilozima i elaboratima, koordinaciju rada s tijelima državne uprave i lokalne samouprave te nadležnim stožerima civilne zaštite, uvođenje u posao i kontrola izvršenja ugovornih obveza izvoditelja radova koji provode popravak i izvršitelja usluga koji obavljaju stručni nadzor u skladu s programom mjera do završetka radova, organizaciju dodijeljenih područja popravka kuća radi učinkovitosti izvođenja radova i deponiranja građevinskog otpada…

I ovaj natječaj se odnosi na 3000 kuća u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

Nekonstruktivni elementi

U Središnjem uredu navode da su dosad već zaključili ugovore za izradu projekata 1060 obiteljskih kuća. Objašnjavaju da se obnova nekonstruktivnih elemenata odnosi na obnovu obiteljskih kuća označenih zelenom naljepnicom, pri čemu nekonstruktivni elementi mogu biti dimnjaci, krovni vijenci i parapeti, zabatni zidovi, nenosivi odnosno pregradni zidovi, dijelovi krovišta – letve, kosnici, rogovi, pokrov – crijep i sljemenjaci te krovna limarija.

31.

siječnja 2022. godine krajnji rok izvršenja ugovora o javnoj nabavi

U Uredu kažu su radovi na obnovi nekonstruktivnih elemenata započeti 3. svibnja kada su krenuli radovi na obnovi obiteljske kuće Tomislava Klarića u Petrinji. Dosad je, vele, zaprimljeno 6486 zahtjeva za obnovu nekonstruktivnih elemenata.

Javna nabava u lipnju

Početkom lipnja pokrenut će se postupci javne nabave za operativne koordinatore temeljem podnijetih zahtjeva vlasnika oštećenih objekata kojih je u ovom trenutku oko 8000. Rok za predaju zahtjeva otvoren je i traje do 31. prosinca 2021.

Prethodnim pregledom objekata na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, od ukupno 37.000 pregledanih objekata njih 8400 označeno je žutom oznakom, a 4700 crvenom oznakom – poručuju iz Ureda i dodaju da će se procjena vrijednosti troškova konstruktivne obnove kuća biti moguća je tek po izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju ili zamjensku izgradnju s iskazanim troškovnicima za sve u navedenom roku podnijete zahtjeve.

I procjena vrijednosti radova na obnovi nekonstruktivnih elemenata bit će moguća je tek po izradi projektne dokumentacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close