Srbijanska vlada priprema privatizaciju elektroprivrede

Autor: Rato Petković , 12. prosinac 2005. u 06:00

BEOGRAD – Suprotno prijašnjim tvrdnjama Vlade Srbije da će elektroprivreda (EPS) ostati u državnom vlasništvu, najnoviji rasplet događaja pokazuje da se od toga odustalo. Vlada, naime, priprema natječaj za izbor privatizacijskog savjetnika koji bi trebao ponuditi najprihvaljiviji način za privatizaciju najvećeg javnog poduzeća u Srbiji. Dodatan motiv srbijanskoj vladi je i obećanje Svjetske banke kako će odobriti 50 milijuna eura beskamatnog kredita ako što skorije bude obavljen izbor savjetnika za privatizaciju elektroprivrede, a ta bi se sredstva koristila za strukturne promjene u privredi.
U stručnim krugovima postoje oprečni prilazi u pogledu izbora savjetnika. Milan Kovačević, član UO EPS-a, otvoreno sumnja u dobre nakane međunarodnih financijskih institucija napominjući kako su brojne studije skupo plaćene, a nijedna nije upotrebljiva. Kovačević u novim potezima Vlade vidi propast kompanije, a kao kreatore takvog projekta imenovao je potpredsjednika Vlade Miroljuba Labusa i ministra financija Mlađana Dinkića, koji ne nedopušta povećanje cijene struji, što će, prema tvrdnji Kovačevića, izazvati gubitak u EPS-u od 340 milijuna eura.
Na drugoj strani, Aleksandar Vlajčić, pomoćnik ministra energetike, naglašava da će posao savjetnika biti tek financijsko razdvajanje proizvodnje i distribucije. Radnici i upravljački tim EPS-a protive se privatizaciji, kao i razdvajanja proizvođača struje i distribucije.
Ipak, očito je kako je vlada svoju prvobitnu nakanu promijenila pod vanjskim pritiskom iako bi, kako tvrde upućeni, zbog toga mogla imati neprilike kod kuće. Takve se ocjene temelje na već postojećim štrajkovima u pojedinim rudnicima u kojima se rudari protive dijeljenju EPS-a, što je priprema za privatizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close