Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Splitski Krug i rovinjski Cap Aureo novi članovi obitelji Michelin

Autor: Siniša Malus
02. srpanj 2025. u 22:00
Podijeli članak —
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatskoj ostaje svih dosadašnjih dvanaest zvjezdica, a po jednom su ovjenčana još dva restorana.

Michelinova inspekcija razriješena je dobrim vijestima, Hrvatskoj ostaje svih dosadašnjih 12 zvjezdica u 11 restorana, a po jednom zvjezdicom ovjenčana su još dva hrvatska restorana. Ukupno, Hrvatska se sada može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne Michelinove zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.

Međunarodna prepoznatljivost

Novim zvjezdicama mogu se pohvaliti restorani Krug (Split) kojemu je vlasnik i chef Karlo Kaleb i Cap Aureo, smješten u rovinjskom Grand Park hotelu kojeg predvodi chef Jeffrey Vella. Dodajmo kako je pritom restoran Agli Agmici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu Michelinovu zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko). Kada je pak riječ o oznaci Michelin Green Star, uspješno su je zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

“Kao glavni destinacijski partner Michelina za Hrvatsku iznimno nas veseli nova selekcija i dodjela prestižnih oznaka našim restoranima. Ovo je još jedno značajno priznanje hrvatskoj gastronomiji, ali i potvrda kontinuiranog podizanja kvalitete, autentičnosti i kreativnosti na domaćoj kulinarskoj sceni. Hrvatska se sve snažnije pozicionira kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, a Michelinova selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude” izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dio identiteta

Staničić dodaje kako ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista i dio identiteta Hrvatske kao zemlje bogate, kvalitetne i održive gastonomije. Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom Micheklinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Autor: Siniša Malus
02. srpanj 2025. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close