Split na 19 kućica zaradi više nego Zagreb na njih čak 228

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2019. u 10:13
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za razliku od Zagreba, drugi gradovi raspisuju natječaje za Advent i na preprodaji kućica ne zarađuju privatnici.

Split, Dubrovnik, Zadar, Rijeka i Varaždin, koji imaju adventsku manifestaciju u središtu, zbog toga u gradsku blagajnu ili blagajnu gradskih tvrtki dobiju puno više novca od Adventa, pišu Denis Mahmutović i Ivan Pandžić za 24 sata.

U Zagrebu je biznis s ugostiteljskim i trgovačim kućicama prepušten privatnim tvrtkama. One onda zarađuju na gradskoj imovini jer lokacije daju u podzakup ugostiteljima po cijenama znatno višim nego što ih plaćaju gradu.

Ostali gradovi imaju potpuno različite modele. Split, Dubrovnik, Zadar, Rijeka, Varaždin, ali i Osijek, od kojega detalji i cijene nisu stigli do zaključenja broja, organizaciju Adventa prepuste svojoj tvrtki ili turističkoj zajednici. Gradska tvrtka ili turistička zajednica organizira postavljenje kućica te na javnom pozivu traži ugostitelje ili trgovce koji će ih zakupiti. Prijavljeni licitiraju za kućice ili se bore svojom ponudom ako je cijena fiksna. I onda, kad su izabrani najbolji, oni imaju pravo poslovati na Adventu.

U Zagrebu je sve obratno. Nikakvog natječaja nema. Turistička zajednica Zagreba, koju vodi Martina Bienenfeld, unaprijed je odredila tvrtke, poput Demo Rebusa, Katapult promocije, Kokoš ili jaje, Katapult Koncepta, Katapult eventa, Peperminta, Dobre note, Svibanj projekta i druge da su organizatori Adventa. Te tvrtke se onda javljaju Zagrebu te dobiju pravo postaviti ugostiteljske i trgovačke kućice za vrlo nisku cijenu jer dobiju i popust. Primjerice, dosad je Zagreb odobrio postavljanje 228 kućica i od toga će uprihoditi točno 756.375 kuna. U prosjeku nešto više od 3300 kuna po kućici za 40 dana Adventa.

A onda te privatne tvrtke dalje iznajmljuju ugostiteljima kućice. Cijena? Od 23.000 do čak 100.000 kuna po kućici za trajanja Adventa. Ugostitelj koji u konačnici prodaje u kućici tako zbog tog posrednika plaća i desetke puta višu cijenu.

A to ne postoji ni u jednom drugom gradu koji nam je odgovorio.

– Podazkup kućice je strogo zabranjen – redom glase odgovori Splita, Dubrovnika, Zadra, Varaždina i Rijeke, koji ne dopuštaju da kroz preprodaju lokacije zarađuju posrednici.

A da od Adventa može imati korist i gradska blagajna umjesto privatnih tvrtki, najbolje svjedoči odgovor iz Splita. Ali i ostali gradovi, osim Varaždina, po kućici zarađuju više od Zagreba iako je u Zagrebu najveća manifestacija.

Tvrtka Spalatum DMC u vlasništvu Grada Splita će na samo 19 kućica na Rivi i okolnim ulicama zaraditi gotovo 100.000 kuna više nego Zagreb na 228 kućica! Kako su to uspjeli?

Kažu da su prepustili organizaciju Adventa svojoj tvrtki Spalatum i Turističkoj zajednici Splita.

– Kućice su u vlasništvu tvrke Spalatum i oni raspisuju natječaj za njihov najam na unaprijed određenim lokacijama – odgovorili su nam.

Početna cijena ovisi o lokaciji i je li namjena ugostiteljska, za slatkiše ili trgovačka. Najveću početnu cijenu ima ugostiteljska kućica u prvoj zoni na Rivi – čak 50.000 kuna. Najjeftinije je zakupiti trgovačku kućicu na Rivi – početna cijena je 17.600 kuna. Ostale zone i cijene su između. Ukupno je 19 kućica.

– Ukupan prihod od najma je 860.000 kuna bez PDV-a i od toga će se podmiriti troškovi manifestacije – odgovorili su iz drugog najvećega grada u Hrvatskoj.

Na sličan način je i Zadar prepustio organizaciju svojoj tvrtki Tržnica Zadar. Oni nemaju svoje kućice, nego njih 25 unajme i raspisuju natječaj za zakup.

– Početna cijena po kućici je od 20.000 do 26.000 kuna za Advent, a kućice se daju najboljem ponuđaču – kažu iz Tržnica.

Ove godine će od tog uprihoditi 837.000 kuna. Dakle, da rezimiramo, Zagreb zato što dopušta podzakup i prepušta cijeli posao unaprijed određenim tvrkama uprihodi prosječno 3300 kuna po kućici, Split 45.263 kune, a Zadar 33.480 kuna. Rijeka prepušta organizaciju svojoj Turističkoj zajednici. Ona raspisuje natječaj za najam kućica i određuje sadržaj koji želi. Svatko tko se prijavi dužan je navesti cijenu koju je spreman platiti i što nudi. Po tim kriterijima biraju se najbolji, pa će Turistička zajednica Rijeke dobiti za 51 kućicu 650.000 kuna, prosječno 12.745 kuna po kućici.

Dubrovnik sve prepusti svojoj tvrtki Dubrovačka baština. Oni će postaviti 33 kućice, a cijena zakupa je od 4000 do 20.000 kuna (na Stradunu). Raspisuju javni poziv, ali za sadržaj, cijenom se ne licitira. Uprihodit će kućica oko 400.000 kuna.

Varaždin preko svoje Turističke zajednice želi omogućiti obrtnicima, OPG-ima i tvrtkama sudjelovanje na Adventu po niskim cijenama. Tko će sudjelovati odlučuje se nakon javnog poziva, a cijene su fiksne, ali ne uključuju trošak struje ili odvoza otpada. Turistička zajednica Varaždina će za 33 kućice uprihodovati 85.200 kuna koje će, kažu, iskoristiti za trošak manifestacije.

Čak i Osijek ispred Zagreba

Stigao je i odgovor Grada Osijeka, a on potvrđuje da i taj grad koji se ne može nositi s kupovnom moći stanovnika Zagreba i njegovih turista ipak uprihodi više po kućici nego bogati Zagreb. S tim da Advent u Osijeku traje samo do Badnjaka, a ne do 8. siječnja kao u Zagrebu. Niti oni nemaju model po kojem onaj tko unajmi kućice od grada može zarađivati na podzakupu, a one koji će prodavati i izlagati – biraju na natječaju! Grad organizira Advent u suradnji sa svojom Turističkom zajednicom koja je raspisala natječaj i birala zakupnike kućica po ponuđenoj cijeni i koliko im se ponuda uklapa u predloženi koncept Turističke zajednice. Sav prihod od najma kućica ostaje Turističkoj zajednici, a ove godine računaju na 200.000 kuna. To je prosječno nešto više od 3.700 kuna po kućici, što je opet 400 kuna više od Zagreba u kojem Advent traje 10 dana duže.

– Cijene za kućice su formirane u kategorijama (trgovačke i ugostiteljske) i s brojnim podkategorijama (tradicijski obrt, preprodavač, ugostitelj – ulična gastronomija, ugostitelj – regionalna kuhinja…). Zavisno od njih cijena zakupa je u rasponu od 1.500 do 10.000 kuna za vrijeme trajanja manifestacije od 30.11. do 24.12. 2019, odgovorili su iz grada Osijeka za 24 sata.

Bandić se zbog adventskih kućica obrušio na novinare

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obrušio se u četvrtak na novinare kojima je odbio odgovoriti na pitanje zbog čega grad Zagreb nije proveo natječaj za adventske kućice, zaprijetivši im da, ako se ne nauče kulturi više nikad neće dobiti njegovu izjavu.

„Kad se vratite u ured dobit ćete pisani odgovor od nadležnog ureda”, kazao je Bandić novinarima na predstavljanju monografije "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu".

Na daljnja pitanja koliko grad to plaća, novinarima je rekao da podcjenuju gradonačelnika.

"Nećete uspjeti da ste još toliki, ni vi ni ni vaši urednici, da isprovocirate gradonačelnika”, kazao je Bandić koji je nakon idućeg pitanja pozvao novinare da se najprije nauče kulturi.

"Kad vi postavljate pitanja ja šutim, onda vi šutite dok ja odgovaram jer vam neću više nikada dati izjavu, budite pristojni, živimo u suverenoj, slobodnoj i demokratskoj državi gdje mediji neće voditi grad dok sam ja gradonačelnik”, rekao je Bandić.

Mediji su objavili da su tri tvrtke povezane s Bandićem, bez natječaja od gradonačelnika Zagreba dobile najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Gradonačelnik nije želio odgovarati ni na pitanje je li šokiran zbog Nusreta Seferovića čija je udruga dobila od grada 6,3 milijuna kuna, a jučer je osumnjičen da je bio šef kriminalne skupine koja je "stranim kriminalnim skupinama" nabavljala hrvatske dokumente.

"Mene je teško šokirati, vi još najmanje, hvala lijepo. Neka institucije rade svoj posao, i policija", rekao je Bandić. 

Komentari (7)
Pogledajte sve


I još nešto.
Može bi sram Premijera i Predsjednicu koji podržavaju ovoga optuženog lika za korupciju.

Hrvatski premijeri i predsjednice bi se trebali boriti protiv korupcije u Hrvatskoj a ne podržavati je.

S kim se družiš, takav si.


Ispravak netočnog navoda: gospodin je samo izvršni direktor, a družina upravlja što će reći da premier i precjednica poštuju i podržavaju družinu

I još nešto.
Može bi sram Premijera i Predsjednicu koji podržavaju ovoga optuženog lika za korupciju.

Hrvatski premijeri i predsjednice bi se trebali boriti protiv korupcije u Hrvatskoj a ne podržavati je.

S kim se družiš, takav si.

Tako izgleda kada korumpirani mafijaš vodi javnu nabavu u gradu.

I zaboravi Bandiću na poskupljenje odvoza smeća.

Varaš se ako misliš da će čišćenje smeća s tvog privatnog adventa financirati građani grada Zagreba.

Opali porez od 50 % na prihod kućica pa ćeš imati za odvoz smeća po Zagrebu a ne da se gušimo u njihovom smradu.

Ove godine zagrepčani će bojkotirati taj kić i turske šatore.

Miki je sve svoje građane pretvorio u stupiće, gdje ga zabiješ, tu stoji
bitno da za ovakvu nakaradu ima i podršku bivše precjednice, Švicarska ! stižemo !

New Report

Close