Sokol Marić tužio HNB: Traži odštetu od 142 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2018. u 14:40
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Trgovačko društvo Sokol Marić u srijedu je na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Hrvatske narodne banke kojom traže odštetu od 142 milijuna kuna.

Tužbom terete HNB zbog propusta u regulatornoj funkciji i nepostupanja u skladu s obvezama navedenim u Zakonu o kreditnim institucijama, Odluci o velikim izloženostima kreditnih institucija i Odluci o klasifikaciji plasmana i izvanbilančnih obveza kreditnih institucija, navodi se u priopćenju iz Sokol Marića.

Zlatko Marić kaže za 24sata da su tužbu pripremali šest mjeseci i da su je detaljno argumentirali. Osnova za tužbu je da HNB nije od 2013. kada je trebao, kontrolirao izloženost banaka prema Agrokoru preko factoring društava (društva za otkup dugova). Njemu je Agrokor ostao dužan 142 milijuna kuna upravo preko duga factoringa i mjenica, a sada taj novac potražuje od HNB-a. 

"Da su radili svoj posao, već bi se tada vidjelo da su banke izložene Agrokoru preko 30 posto, a ne maksimalno zakonski dozvoljenih 25 posto. I sve bi se ranije počelo raščišćavati. Ovako je nadzornik propustio odraditi svoj posao", kaže Marić.

Inače, Express je već ranije pisao detaljno kako je išao posao s mjenicama u kojem su sudjelovali brojni dobavljači, od Francka, Sokol Marića i brojnih drugih. Bit je da je postojala razrađena shema po kojoj su dobavljači posuđivali novac Agrokoru putem mjenica bez pokrića u robi. Od Agrokora su dobivali mjenice, njih bi prodali factoring kućama kojem bi banke dale novac. A onda vratili novac u Agrokor. Dug bi pokrivao u konačnici Agrokor. Međutim, kada je sve puklo, ostalo je preko tri milijarde kuna nenaplaćenih mjenica koje banke sada mogu naplatiti od dobavljača. Iako HANFA kontrolira rad factoringa, Marić smatra da je HNB trebao kontrolirati banke koje su im davale novac. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kad vidim da se spominje ime HANFE mirno spavam,a vjerujem da i u HANFI mirno spavaju.

Njemu još nije jasno da mu je Todorić izdao mjenicu bez pokrića.

Sokole, što nisi tražio gotovinu?

Ali odgovorni imenom i prezimenom, svojom imovinom…. od HNBa, banaka, HANFE… i svih institucija koje su morale voditi brigu o tom, ali imenom i prezimenom, jer su osobe te koje su zakazale, ne se skrivati iza ustanova, stranaka….

Tako i treba.

New Report

Close