Svilan kriv za uzimanje mita, mora vratiti i 67.500 eura!

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2013. u 13:29
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Na zagrebačkom Županijskom sudu bivši urednik Nove TV Siniša Svilan nepravomoćno je proglašen krivim za uzimanje 67.500 eura mita kako bi na program televizije uvrstio emisije producentske kuće Core Media.

Bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan danas je proglašen krivim i osuđen na osam mjeseci zatvora, koje može odslužiti radom za opće dobro, zbog optužbi da je primio 67.500 eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV.

Kako mu je kazna manja od godinu dana Svilan ju može zamijeniti radom za opće dobro, no državi će morati vratiti imovinsku korist od 67.500 eura, odlučilo je danas sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić.

U završnim govorima prošlog tjedna USKOK je tražio da se Svilana proglasi krivim, ističući da je tijekom suđenja utvrđeno da su emisije Core Medije na Novoj TV prikazane na Svilanovu inicijativu.

Iskazi svjedoka, smatraju, potvrdili su da je Svilan pregovarao o cijeni, davao inicijativu, predlagao projekte i svojim autoritetom utjecao na odluke uprave čija je uloga u tome bila formalna, a ne suštinska.

Njegov branitelj Ljubo Pavasović Visković tvrdio je, pak, da bivši direktor programa Nove TV prema ugovoru o radu nije bio ovlašten sklapati poslove već je o tome na temelju niza provjerljivih parametara odlučivala uprava. Za ključne USKOK-ove svjedoke koji su teretili Svilana, branitelj je rekao da su mijenjali iskaze i branili svoje interese u drugim predmetima preko njegovih leđa.

Optužnica protiv Svilana podignuta je u travnju prošle godine, sud ju je potvrdio početkom lipnja, a suđenje mu je počelo u rujnu iste godine kada je odbacio USKOK-ovu optužnicu i rekao da se ne osjeća krivim.

Na suđenju su ispitani brojni svjedoci, među njima novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV, direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, direktor produkcijske tvrtke "Core media" Vladimir Šelebaj Sellier i njegova bivša supruga i novinarka Dijana Čuljak.

Paralelno sa suđenjem Svilanu USKOK je provodio istragu protiv Vladimiar Šelebaja i još četiri osobe koje se tereti za neplaćanje 3,1 milijuna kuna PDV-a te nezakonito izvlačenje više od 16 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot. Pred kraj suđenja istraga je proširena i na Dijanu Čuljak, uhićenu na dan kada je USKOK u postupku protiv Svilana odustao od saslušanja zaštićenog svjedoka pod pseudonimom Krešo s kojim nisu mogli stupiti u kontakt. No, Krešo je u istrazi navodno ispričao da su od producentske tvrtke Core Media honorare "opranog" novca primali političari, dužnosnici državnih tvrtki, izdavači i kolumnisti zaposleni u tiskanim medijima, ali i dvoje bivših čelnika s HRT-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je presudila ista sutkinja koja je sudila i aferu kamioni.Stoga se može očekivati isti rezultat. Presuda će pasti. I tko je ovdje oštećen? Jedino Nova TV, a ona nije poduzimala nikakve pravne korake. Bože nas oslobodi ovakvog pracvosuđa koje sudi po metodi ulice.

New Report

Close