Sindikati traže povećanje plaća za 4%: Evo koliko bi državu to koštalo

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2022. u 12:55
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mi nismo decidirani odgovor dobili od Vlade RH zašto ne žele prihvatiti naše zahtjeve. Vlada je tražila od nas da revidiramo svoje zahtjeve, mi jesmo, ali oni svoje nisu.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o pregovorima Vlade i sindikata o povećanju plaća u javnim i državnim službama.

Za početak, Topolnjak kaže kako nikakvu infomaciju od premijera nisu dobili i da ako je ne dobiju do četvrtka, slijedi štrajk. Kaže i kako se ne radi o tome da nemaju povjerenja u ministre:

“Ne da ne vjerujemo, mi vjerujemo i jednom i drugom ministru, ali činjenica je sa smo dosad slušali i od premijera i od pomoćnika ministara i ministara slušali da novca ima, a nama se govori da novca nema. Želimo konačno da se jednom ta fama o balastu javnih i državnih službi skine s medijskog prostora i da ljudi priznaju da i javne i državne službe značajno trebaju ovoj državi što smo i dokazali u posljednje dvije godine. Očekujemo da se rast plaća podigne s obzirom na cijene koje bujaju iz dana u dan. Cijene osnovnih prehrambenih artikala su otišle i 50% gore pa mi tražimo da od 1. travnja imamo 4% gore i da od 1.7. i od 1.10. imamo po 2% gore”, rekao je.

“Teže je pokrenuti štrajk u zdravstvu, ali pokrenut ćemo ga”

Kaže i kako Vladin prijedlog smatraju podcjenjivanjem javnih i državnih službi, te da su im osnovica, kao i iznos koji Vlada nudi za prijvoz – preniski.

“Mi moramo reći da su sada u privatnom sektoru značajno narasle plaće kroz prošlu godinu. Moram naglasiti da naši radnici u sustavu zdravstva, radnik koji radi u kuhinji, koji je vodoinstalater, oni imaju neto plaću od 4.600 kuna. Minimalna je  3.750 kuna, dakle imaju nešto malo iznad minimalne plaće. Medicinska sestra u primarnoj zaštiti ima neto 5.300 kuna, medicinska sestra u bolnicama ima 5.600 i govorim za one koje imaju 10 godina staža i koje ne rade u smjenama. Ako rade noćne i subote i nedjelje onda je to nešto više”, rekao je.

Što ako premijer ne odgovori do četvrtka?

“Ja moram reći da za početak slijedi postupak mirenja. Nakon Uskrsa, ako se premijer ne odazove našem pozivu, krenut ćemo u postupak mirenja koji traje pet dana, ako se ništa ne dogodi krenut ćemo u industrijske akcije, uključujući i sam štrajk. Mogu reći da je to stav svih sindikata u javnim službama što su i komunicirali na zadnjem sastanku s Vladom.

Teže je pokrenuti štrajk u zdravstu, ali pokrenut ćemo ga. Ja mislim da će doći do nekog razumnog rješenja i da nas neće natjerati da ponovno idemo u štrajk i da će shvatiti i da javnim i državnim službama treba povisiti plaće”, veli.

“Očekujemo razumno rješenje”

Dodao je i kako povećanje plaća koje oni traže uopće ne bi državu koštalu milijarde nego između 400 i 500 milijuna kuna.

“Mi nismo decidirani odgovor dobili od Vlade RH zašto ne žele prihvatiti naše zahtjeve. Vlada je tražila od nas da revidiramo svoje zahtjeve, mi jesmo, ali oni svoje nisu.

Nismo čuli od ministra financija ‘nema novca’. Ne mogu reći da je ta rečenica bila rečena, ali slušajući svakodnevno u vijestima, čuli smo da novca ima. Nama nije jasno u čemu je štos. Očekujemo razumno rješenje, od premijera da reagira na to, da iz Vlade reagiraju i da nas ne sile na to da idemo u štrajk”.

Naposljetku je rekao i kako vjeruje da će od građana dobiti podršku jer su svjesni koliki teret su javne i državne službe podnijele u posljednje svije godine zbog koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close