Sindikat zdravstva: Vlada svela kolektivne ugovore za zdravstvo na razinu pravilnika o radu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2015. u 17:34
Radmila Belobrajdić-Čahut (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

„Vlada dodacima rješila materijalna prava, koja su zapravo ostala mrtvo slovo na papiru.“

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske i sindikalna povjerenica u riječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) Radmila Belobrajdić-Čahut u utorak je kazala da je Vlada svela kolektivne ugovore za djelatnost zdravstva na razinu pravilnika o radu i uskratila isplatu božićnice, regresa i jubilarnih nagrada za ovu i sljedeću godinu.

Predsjednica sindikata je na konferenciji za novinare podsjetila da su u sustavu zdravstva dva kolektivna ugovora po kojima zaposleni konzumiraju radno-socijalna prava – da je granski kolektivni ugovor na snazi do prosinca 2017., a temeljni kolektivni do prosinca 2016.

Smatra kako je sramotno da su dodatkom II. temeljnom kolektivnom ugovoru dva zdravstvena sindikata potpisala s Vladom da se odriču svih materijalnih prava na neodređeno vrijeme. Dodala je i da su se tri zdravstvena sindikata u dodatku I. odrekli se božićnice i regresa i dozvolili „nakaradu“ od jubilarnih nagrada.

Stoga je, smatra, „Vlada dodacima rješila materijalna prava, koja su zapravo ostala mrtvo slovo na papiru.“

Navodeći sume koje su zaposlenici dobivali kao jubilarne nagrade 2012., a potom znatno manje 2013., Radmila Belobrajdić-Čahut upitala je zar to nije diskriminacija i ocijenila da Vlada "u dogovoru sa svojim sindikalistima" jednostavno eliminira sva stečena prava.

Rekla je da Vlada ta materijalna prava nije trebala potpisivati, ako ih je smatrala nelogičnima, odnosno da nije trebala potpisati da će zaposleni u sustavu zdravstva sukladno temeljnom kolektivnom ugovoru četiri godine dobiti regres od 1250 kuna, božićnicu od 1250 kuna i jubilarne nagrade s osnovicom od 1800 kuna, i da bi bilo poštenije reći da takav kolektivni ugovor neće potpisati.

Navela da što se tiče materijalnih prava sindikat ne može ništa poduzeti, jer su drugi sindikati na to potpisom pristali, a da je u vezi prava uskraćenih zakonima i smanjenja dodataka po osnovi staža zatražen pravorijek Ustavnog suda.

Komentirajte prvi

New Report

Close