Sindikat: 22. svibnja jednodnevni štrajk na fakultetima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2014. u 13:31
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske najavio je danas da će u četvrtak, 22. svibnja, organizirati jednodnevni štrajk u svim ustanovama visokog školstva i znanosti zbog smanjivanja plaća i urušavanja cijelog sustava.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske najavio je danas da će u četvrtak, 22. svibnja, organizirati jednodnevni štrajk u svim ustanovama visokog školstva i znanosti zbog smanjivanja plaća i urušavanja cijelog sustava.

Sindikat zahtijeva novi kolektivni ugovor koji bi održao razinu plaća i materijalnih prava iz prethodnog KU-a, te poručuje da ne pristaje na smanjivanje plaća za 4, 8 i 10 posto, ovisno o godinama staža zaposlenika.

Najavljeni štrajk bit će manifestacija nezadovoljstva i prigoda za dogovor o daljnjim akcijama. Na štrajk su pozvani u prvom redu oni zaposlenici koji kontaktiraju s korisnicima, primjerice sa studentima. Znanstvena istraživanja i stručni radovi taj dan će se uobičajeno odvijati, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribić.

Ne očekuje, kaže, da će Vlada nakon toga promijeniti stajališta, ali očekuje da se svi zaposleni u sustavu visokog školstva i znanosti toga dana okupe, održe sastanke i razmotre mogućnost da se u lipnju i srpnju ne održe ispiti i odgode upisi.

"Štrajk 22. svibnja bit će manifestacija nezadovoljstva i dogovor o daljnjim akcijama. No, onaj drugi štrajk, ako ga bude, bit će manifestacija pritiska koji će prisiliti Vladu da zauzme drugačiji stav prema onima koji čestito rade svoj posao", poručio je Ribić.

Upozorio je da su na fakultetima, uz smanjenje dodataka na plaću za 4, 8, i 10 posto, svim zaposlenicima dodatno smanjene plaće za jedan do dva posto zbog navodnog pogrešnog obračuna plaća u proteklih sedam godina. Ako je to istina, pita se Ribić, što je u to vrijeme radila državna vlast koja je odobrila takav obračun.

Ustvrdio je da vlast izmišlja dugove fakulteta zbog navodnog krivog obračuna plaća, autorskih honorara i ugovora o djelu, a sami su davali takve naputke. "Pa nisu ljudi radili obračune na svoju ruku, već u konzultacijama s državnom vlašću", kazao je.

Sindikat među članstvom nije proveo prethodni referendum o štrajku jer, kaže Ribić, osjećaju da to nije potrebno.

"Stanje na sveučilištu vrlo je napeto, zaposlenici su frustrirani i nezadovoljni. Vlast potkopava cijeli sustav – niskim financiranjem, napadima, mijenjanjem uvjeta napredovanja i kršenjem načela autonomije sveučilišta", rekao je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close