Šefica DHMZ-a objasnila kako je nastala tuča od rekordnih 20 cm i što nas čeka do kraja ljeta

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2023. u 08:13
FOTO: Europski laboratorij za jake oluje (ESSL) / Facebook

Meteorolozi su posljednjih dana među najtraženijim sugovornicima. Strašne oluje koje su poharale dio Europe i Hrvatsku izazvale su strah kod dijela građana, ali i pitanja što se to događa s vremenom i što nas još očekuje.

Što se događa s vremenom u studiju RTL-a Danas pojasnila je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

“Vrijeme se polako smiruje, situacija se poboljšava – da krenemo s malo optimističnijim vijestima.

Ali uistinu je proteklih dana bilo izuzetno nestabilno, velike su štete praktički u svim krajevima Hrvatske, izuzev Dalmacije koja je tu i tamo suočena sa šumskim požarima.

Ove vrućine, koje su prethodile nevremenu, doprinijele su razvoju izuzetnog nestabilnog nevremena koje je dolazilo na naše područje iz Slovenije i Italije”, kaže Ivančan-Picek.

U okolnostima vrućeg stabilnog vremena na jugu Europe dovoljna je mala količina hladnijeg i nestabilnijeg zraka koji dolazi sa sjevera i sjeverozapada. Tada dolazi do dizanja zraka, stvaranja oblačnih struktura koje su rezultirale ovakvim nepogodama, pojasnila je.

U utorak se pojavila fotografija rekordnog leda u Europi od 20 centimetra i to Italiji. Težak je čak kilogram.

“Europski laboratorij za olujna nevremena potvrdio da je ovo najveća gromada leda u Europi.

Nastao je u olujnom oblaku koji imaju vertikalni razvoj do 15 kilometara sa svojim specifičnim kruženjem zraka gdje kapljice kiše prolaze kroz hladni sloj, hrane se i zaleđuju i ako prođu tako nekoliko puta dolazi do ovakvih pojava koje uistinu nisu česte.

Moguće je to i kod nas, ali ne smijemo plašiti građane. U prošlosti smo gledali tornada u Americi, neke se svari događaju i u Europi. Ne još uvijek tom žestinom”, rekla je meteorologinja.

A kakvo nas vrijeme očekuje u kolovozu?

“Nastavak je ljeta po sezonskim prognozama ukazuje na toplije vrijeme od prosjeka. Za oborine prognoza je malo manje izvjesna ali pokazuje da bi kolovoz trebao biti malo stabilniji od srpnja i lipnja”, navela je Branka Ivančan-Picek.

Komentirajte prvi

New Report

Close