Šef HZJZ-a objasnio koja je razlika između koronavirusa, gripe i prehlade

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2020. u 14:16
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

To su sve respiratorne infekcije.

Čelni čovjek HZJZ-a Krunoslav Capak jutros je gostovao u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u.

Među ostalim stvarima, Capak je upitan koja je točno razlika između prehlade, gripe i koronavirusa.

Postoje razlike. To su sve respiratorne infekcije. Ali između gripe i koronavirusne infekcije je razlika što gripa počinje s općim simptomima: bolovima u mišićima, temperaturom, lošim osjećanjem, a respiratorni simptomi se javljaju tek kasnije.

Kod koronavirusne infekcije prvo se javljaju respiratorni simptomi – curenje iz nosa, kašalj, iskašljavanje, kihanje i tako dalje. Što se tiče obične prehlade, ona ne ide s visokom temperaturom. Zapravo je obična prehlada jako slična koronavirusnoj infekciji, mogu respiratorni simptomi biti jači ili slabiji, ali obično ne ide s lošim osjećajem i bolovima u mišićima. Ne sruši vas u krevet, možete hodati, dakle slično kao koronavirusna infekcija. Ali to je blaža bolest”, rekao je Capak.

Komentirao je razne teorije o simptomima koje se javljaju na društvenim mrežama.

“Volio bih da društvene mreže slijede ono što govore stručnjaci o bolesti, o situaciji, o mjerama. Mi smo prisutni u medijima i neka društvene mreže malo pozornije slušaju što mi pričamo”, rekao je.

Komentirao je mjere.

“Smatramo da smo napravili dobar balans između vremena uvođenja, oštrine i epidemiološke situacije u Hrvatskoj”, rekao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close