Šef austrijskog zavoda za zapošljavanje protiv otvaranja vrata Hrvatima: “Odmah će ih doći 10.000”

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2018. u 10:02
Foto: Thinkstock

Johannes Kopf na svom je blogu objavio članak u kojem je izrazio brigu da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti (pre)velik broj novih radnika u Austriju.

Čelnik Javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) u Austriji Johannes Kopf izrazio je javno protivljenje otvaranju tržišta za hrvatske državljane, piše Croexpress.

Johannes Kopf na svom je blogu objavio članak u kojem je izrazio brigu da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti (pre)velik broj novih radnika u Austriju.

Kopf navodi da je Austrija izgubila svoje mjesto na vrhu ljestvice zemalja EU-a s najnižom zaposlenošću zato što se broj radno sposobnih u posljednjih osam godina povećao za čak 400.000. I dok su neki sektori, poput turizma, profitirali od strane radne snage, drugdje su strani radnici istisnuli domaće.

U Austriji je 2017. radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dvije do tri tisuće, piše. U isto vrijeme u zemlji živi i 4800 nezaposlenih hrvatskih državljana. Također, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno gotovo dvostruko veća nego u Austriji (10,4 % naprema 5,4 %). Sve to, vjeruje čelnik AMS-a, u kombinaciji sa zemljopisnom i kulturnom blizinom i mnogo poznanika i obitelji koji im žive u Austriji, dovelo bi do značajnog porasta hrvatskih radnika u toj zemlji.

On smatra da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika. Vjeruje da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a; trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih. 

Kopf izražava nadu da će kroz dvije godine nezaposlenost u njegovoj zemlji biti značajno manja, ali i da će situacija na hrvatskom tržištu rada biti bolja i tako zadržati mnoge ljude u Hrvatskoj.

Komentari (3)
Pogledajte sve

zabraniti uvoz austrijskih proizvoda i rad austrijskih banaka u Hrvatskoj

One su glavni krivci za sadašnju opuštenu zemlju zajedno s domaćim izdajnicima.

Pa Hrvati neće ni trebati ići u tu zemlju koja se politički vraća u stanje prije II. svjetskog rata.

Imaju 110 000 srba i 110 000 turaka i sad je problem 10 000 Hrvata, a to kaj su gospodarski zauzeli zemlju nije dovoljno da im dodje 10 000 Hrvata, jaka stvar….ne znam kak da ih opišem a da ne dobijem ban

Hvala Austriji što pridonosi manjem iseljavanju kad mi to ne možemo.

New Report

Close