Sad treba pokrenuti komasacije zemljišta, one su alat za ostvarenje ruralnog razvoja

Autor: Darko Bičak , 28. travanj 2020. u 22:00
Investicije u vrijeme krize ne mogu se pokrenuti jer se zasnivaju na novcu i prostoru, kaže Perić/Hrvoje JelaviĆ/PIXSELL

Svaki dan Hrvatska udruga poslodavaca i Poslovni dnevnik donose prijedloge ekonomskog oporavka.

Vjerojatno nema sektora gospodarstva na koji se bolest Covid-19 nije ozbiljno odrazila pa izuzetak nisu ni tvrtke i sektora geodezije i geoinformatike okupljene u istoimenoj udruzi Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Kako pojašnjava Željko Perić, predsjednik HUP-Udruge geodetsko geoinformatičke struke, inače vlasnik tvrtke Geo Grupa, do sredine ožujka nije bilo većih promjena u odnosu na ranije mjesece, no od tada do danas su zaustavljene sve aktivnosti što se reflektira na travnju i daljnje mjesece jer rad u uredima i na terenu nije moguće obavljati zbog donesenih mjera, a dogovoreni poslovi od strane fizičkih i pravnih osoba i inozemni projekti su otkazani.

“Iako Vlada kreće s relaksacijom mjera, pred nama je izazovan period u kojem nam je cilj zadržati zaposlenike. Radi se o kadru gdje prevladaju inženjeri geodezije te je trošak plaće i doprinosa jedan od najvećih troškova poslovanja što i uz mjere koje Vlada RH za djelatnost predstavlja veliko opterećenje”, upozorava Perić.

Iz HUP-a ističu da je geodetska djelatnost u Hrvatskoj na visokoj tehnološkoj razini te su tvrtke suvremeno opremljene, a geodetski stručnjaci se stalno upoznaju s novim tehnologijama kroz programe usavršavanja.

“Kad uspoređujemo, u ovo vrijeme lani naše aktivnosti su bile na vrhuncu. Naša djelatnost je povezana s prostorom. Industrija, poljoprivreda, graditeljstvo, promet, vodno gospodarstvo, ekologija… Bez prostora na kojem se gradi, planira, koji se obrađuje, čuva i štiti, nema ni naše djelatnosti. Investicije u krizi ne mogu se pokrenuti jer se zasnivaju na novcu i prostoru. Poslovna aktivnost u ‘normalnim’ okolnostima, u smislu ugovaranja poslova za naredni period se događa od ožujka do srpnja, kad se najviše objavljuje potražnja geodetskih poslova javnom nabavom i ostalim načinima ugovaranja. Trenutačno stanje, u odnosu na prošlu godinu, je umanjenje od oko 70% aktivnosti ugovaranja poslova”, procjenjuje Perić.

Dodaje da su zbog nove situacije i geodetske tvrtke morale učiniti reorganizaciju, s poslovima koji su utihnuli i s radnicima.

Otpuštali dio radnika

Jedan dio je morao na godišnji odmor, dio je na čekanju (oko20%) i jedan dio je nažalost morao biti otpušten (oko 10%). U ovoj HUP-ovoj udruzi upozoravaju da njihove tvrtke nemaju velikih rezervi, jer se radi o skupim tehnologijama u koje se ulaže i visokoobrazovanom kadru pa uz mjere Vlade i rezerve koje imaju mogu, ako ne dođe do ugovaranja novih poslova, maksimalno izdržati do kraja ljeta.

“Pozdravljamo napore Vlade koje poduzima, no smatramo kako ne treba obustavljati postupke javne nabave. Naime, odluka Vlade koja od 2. travnja obustavlja postupke javne nabave rezultirati će velikim usporenjem nabava te izvođenjem radova/usluga i nabavi roba što će pogoditi sve poduzetnike preko kojih ih država naručuje. Jasno je da je neophodna značajna kontrola državne potrošnje, ali ovo će dodatno pogoditi poduzetnike kojima je, u vrijeme smanjene usluge i otežane naplate, javna nabava značajan izvor održivosti poslovanja”, navodi ovaj poduzetnik.

Dodaje da su svjesni potrebe jačanja domaće industrije i poljoprivredne proizvodnje te su stava kako je potrebno pokrenuti pitanja komasacije zemljišta, te nastaviti katastarske izmjere i sređivanje katastarskih i zemljišnoknjižnih evidencija prema stvarnom stanju.

Problem usitnjenosti parcela

“S tom inicijativom smo krenuli 2019., a sad je ovo pitanje izuzetno važno. Usitnjenost parcela u RH je veliki problem u poljoprivredi i konkurentnoj proizvodnji hrane. Višestoljetno dijeljenje naslijeđene imovine rezultiralo je mnoštvom omalenih parcela na kojima je moderna poljoprivredna proizvodnja nemoguća.

Komasacija je postupak koji iziskuje velik novac, također je i složena multidisciplinarna operacija kojom se vlasnicima i posjednicima zemljišta njihove parcele ‘oduzimaju’, a nadjeljuje im se odgovarajuće ekvivalentno zemljište u jednoj cjelini ili minimalnom broju parcela. Pritom se mora voditi računa o kvaliteti i bonitetu zemljišta, te kulturi koja se uzgaja”, kaže Željko Perić.

U HUP-u smatraju da je nužno uspostaviti učinkovitu infrastrukturu putova i kanala za odvodnju i navodnjavanje i riješiti imovinsko-pravne odnose, da se napravi nova zemljišna knjiga i katastarski operat, a čime zemljište dobiva na kvaliteti i vrijednosti. Osnovna vrijednost komasacije je činjenica da su jedno od najsnažnijih alata za ostvarenje programa i planova ruralnog razvoja lokalnih zajednica

Komentirajte prvi

New Report

Close