‘S robinzonskim turizmom prijeti novi val divlje gradnje i devastacija prostora’

Autor: Marija Crnjak , 19. ožujak 2019. u 22:00
Robinzonski se turizam odnosi na smještaj koji može, ali i ne mora imati struju, vodu…/FOTOLIA

Potrebno je jasno definirati što je to robinzonski turizam i kakva je gradnja dozvoljena unutar takve namjene prostora.

Odluka da se izvan građevinskog područja dozvoli gradnja objekata "robinzonskog turizma", bez definiranja uvjeta kojima takvi objekti moraju udovoljavati, otvara mogućnost za zlouporabe i devastaciju prostora.

Doći će do divlje gradnje koja će se opravdavati robinzonskim turizmom, upozoravaju predstavnici lokalne zajednice te struke u javnoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o prostornom uređenju, koja se provodi do danas. Naime, kako su nam pojasnili u Ministarstvu graditeljstsva, u tijeku su izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju kojima će se omogućiti planiranje zahvata u prostoru namijenjenih "robinzonskom turizmu" izvan granica građevinskog područja.

Također, izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima će se u granicama zahvata u prostoru namijenjenog "robinzonskom turizmu" određenog lokacijskom dozvolom omogućiti građenje manjih i jednostavnijih smještajnih građevina bez građevinske dozvole, u skladu s glavnim projektom. Odredbom ovog članka propisuje se da se izvan građevinskog područja može planirati izgradnja i kampova za robinzonski smještaj smještajnog kapaciteta do 30 gostiju izvan prostora ograničenja. 

Iako u Ministarstvu ističu da je pitanje građenja bez potrebnih dozvola detaljno i strogo uređeno važećim propisima, dio stručne javnosti nije uvjeren da se radi o dovoljno snažnoj regulativi.  "Kamp za robinzonski smještaj je građevina vrste kamp, koja je ovim prijedlogom definirana samo kapacitetom, a ostali elementi nisu određeni. Također, propisi iz resora turizma ne prepoznaju ovu vrstu kampa kao zasebnu ugostiteljsko-turističku građevinu, već barataju terminom robinzonski smještaj koji se odnosi na način smještanja gostiju u okviru nekih drugih vrsta građevina", ističu u Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije

. Inače, pojam robinzonskog turizma uveden je 2017. godine u Pravilnik o kategorizaciji, a minimalnim uvjetima ne propisuje se ništa posebno osim zaštite od požara, s obzirom da se radi o objektima u prirodi. Robinzonski smještaj može, ali i ne mora imati struju i vodovod, ne mora imati osvjetljenje, usluživanje hrane, pića i napitaka, pranje rublja, čišćenje, grijanje, fiksnu ili mobilnu telefonsku vezu, kao što su to dužni ostali objekti u domaćinstvu. 

Iz Hrvatske komore arhitekata pak podsjećaju da je je Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju iz 2017. godine, upravo zbog iznimno velikog pritiska na prostor, ukinuta mogućnost izgradnje kampova izvan građevinskih područja.  "Ovom predloženom odredbom takva mogućnost će se sada dati za "kampove za robinzonski turizam", pri čemu ostaje nejasna definicija takvog sadržaja.

Obzirom na to da u Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi ne postoji zasebna kategorija kampa za robinzonski turizam, smatramo da se u suradnji s Ministarstvom turizma trebaju definirati jasni uvjeti za mogućnost izgradnje navedenog sadržaja", predlažu u Komori, te dodaju kako bi osim maksimalnog dopuštenog smještajnog kapaciteta trebalo definirati i područja na kojima takva izgradnja nije dopuštena. Arhitekt Hrvoje Vidović smatra ovaj prijedlog izuzetno štetnim i opasnim, te dodaje kako bi se, kad su kampovi u pitanju, zakonodavac trebao pozabaviti kontrolom fenomena takozvanih mobilnih kućica "kojim se izvrdavaju zakonske odredbe o ZOP-u" za kampove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close