S 4,5 mil. eura za solare DIV bi pokrio svoje potrebe za strujom

Autor: Marija Brnić , 23. listopad 2019. u 22:00
DIV bi solarnu elektranu prvo gradio na krovu svoje tvornice u Kninu, a potom i u škveru u Splitu/Duško Jaramaz/PIXSELL

To smo razmatrali još davno promišljajući kako smanjiti trošak. Povrat ulaganja sad je brži, 7-8 godina, kaže Pappo.

Još dvije hrvatske kompanije najavljuju ulazak u društvo onih koji se odlučuju same proizvoditi "zelenu" struju za vlastite potrebe – solarne elektrane gradit će Šestan-Busch i grupacija DIV.

Takve informacije došle su s Liderova skupa na kojem je sudjelovao ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, a u slučaju DIV-a radi se o posebno krupnoj investiciji, koja po svemu prelazi dosadašnje projekte solarnih elektrana. 

Već ima interesa
Zbog tog se i na skupu načelo temu o suportu većih projekata gradnje solara od države, budući da dosadašnje mjere obuhvaćaju elektrane manje snage.  DIV-ova, kako najavljuje član Uprave Darko Pappo, planira se graditi na dvije lokacije, u Brodosplitu i kninskom pogonu DIV-ove tvornice vijaka i bila bi ukupne snage do 10 MW. Projekt je, kaže Pappo za Poslovni dnevnik, u fazi razrade svih detalja o kojima će ovisiti i konačne brojke, no okvirno vrijednost ulaganja je oko 4,5 milijuna eura. 

Već po prvoj informaciji da bi išli u ovaj projekt javili su se i proizvođači zainteresirani za suradnju, no osim cijene za panele i ostale troškove Pappo kaže da još puno tehničkih elemenata utječe na krajnje vrijednosti, od vrste površine krova, konstrukcije, orijentacije, otpora buri… No, u projekt namjeravaju ići. "Mi smo ovu soluciju razmatrali još prije dosta godina, promišljajući kako smanjiti troškove proizvodnje, jer smo veliki konzument struje, no u to vrijeme takva investicija bila je apsolutno neisplativa. U međuvremenu su se okolnosti bitno promijenile, sada je povrat investicije i bez potpora puno brži", kaže Pappo. 

U dvije faze
U njihovu slučaju, to bi sad bilo kroz 7-8 godina. Projektom koji pripremaju prema prvim kalkulacijama procjenjuju da bi mogli značajno smanjiti trošak proizvodnje, jer u cijeni proizvoda, gledajući sve Divove segmente, struja čini oko 10%. Kapacitetima koje se razmatra DIV bi pokrio sve svoje potrebe za strujom, te bi u ovoj fazi ostalo i viška, oko 15 posto, no na to, kaže Pappo, treba računati radi daljnjih planiranih ulaganja u širenje proizvodnje.

U realizaciju projekta, nakon što utvrde sve detalje i ishode dozvole išli bi u dvije faze, najprije u Kninu, budući da je nekretnina na kojoj bi se postavljali paneli u vlasništvu tvrtke, dok za splitsko brodogradilište koje je na pomorskom dobru treba odobrenje Ministarstva mora. Površna na obje lokacije na koje bi postavili solarne panele je po 30 tisuća četvornih metara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close