Otvaraju se i nova radna mjesta: Osim novih ruta, dolazak Ryanaira transformirat će Zagreb

Autor: Ana Blašković , 31. ožujak 2021. u 13:31
Foto: SHUTTERSTOCK

Dvanaest novih ruta koje se otvaraju iz Zagreba uključuju Pariz, London, Rim, Milano, Brisel, Frankfurt Han, potom Memmimgem (115 kilometara istočno od Münchena), Karlsruhe, Dortmund, Geteborg, Oslo Torp te Podgoricu. Ryanairovi zrakoplovi letjet će s novog terminala zagrebačkog aerodroma, potvrdio je predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Huseyin Bahadir Bedir.

Niskotarifni avioprijevoznik Ryanair potvrdio je višemjesečna šuškanja da napokon dolazi u Zagreb, no ide i korak dalje jer će hrvatska metropola biti jedna od baza irske kompanije. Investicija je vrijedna 200 milijuna dolara, no iz kompanije nisu željeli govoriti o detaljima, uključujući ni pitanje uključuje li “deal” moguće subvencije.

Obrisi inicijalnog plana podrazumijevaju da će u Zagrebu biti stacionirana dva zrakoplova koje će letjeti na 12 novih linija na do 36 letova tjedno, a otvorit će se 60 lokalnih radnih mjesta.

Zasad je u planu tek povezivanje s drugim međunarodnim zračnim lukama, no ne i domaći letovi iako tu mogućnost u Ryanairu ne isključuju.

Državni nacionalni avioprijevoznik Croatia airlines zasad ipak može odahnuti jer dolazak niskotarifne konkurencije, čiji će letovi iz Zagreba biti bitno jeftiniji za europske destinacije, barem zasad neće nagristi prihode na domaćim linijama. U takvim pozicijama mogao bi se iščitavati upravo dogovor s državom za dolazak Ryanaira u Zagreb.

36

letova tjedno s dva zrakoplova kojima će baza biti Zagreb najavio je Ryanair

“Našim dolaskom povećava se broj putnika, a oni za Zagreb znače nove turiste i novi nišni turizam kao ‘weekend break’ destinaciju ili vrata prema drugim gradovima.

I malim poduzetnicima ovo otvara put prema drugim tržištima te vjerujem da će ovo transformirati Zagreb”, poručio je predsjednik Uprave Ryanaira DAC-a Eddie Wilson na virtualnoj konferenciji za novinare.

“Oduševljeni smo što smo pokrenuli novu hrvatsku bazu. Ovim će se razvojem stvoriti više od 60 izravnih radnih mjesta i našim ćemo hrvatskim kupcima ovog ljeta ponuditi mnoštvo europskih atraktivnih destinacija, uključujući popularna odredišta poput Rima, Milana, Pariza i Londona”, rekao je Wilson.

Dvanaest novih ruta

Dvanaest novih ruta koje se otvaraju iz Zagreba uključuju Pariz, London, Rim, Milano, Brisel, Frankfurt Han, potom Memmimgem (115 kilometara istočno od Münchena), Karlsruhe, Dortmund, Geteborg, Oslo Torp te Podgoricu. Ryanairovi zrakoplovi letjet će s novog terminala zagrebačkog aerodroma, potvrdio je predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Huseyin Bahadir Bedir.

Uz Zadar, Zagreb tako postaje druga domaća Ryanairova baza, a ukupna investicija u Hrvatskoj doseže oko 400 milijuna dolara. Ukupno će u Hrvatskoj Ryanair imati stacionirana 4 aviona koji pokrivaju Zagreb, Pulu, Zadar, Split i Dubrovnik.

Irski avioprijevoznik leti na 240 aerodroma, pokriva 40 zemalja na više od 2000 linija, a do fiskalne 2026. godine očekuje 200 milijuna putnika i rast flote na oko 600 zrakoplova.

Wilson

Novi putnici za Zagreb znače nove turiste i novi nišni turizam kao ‘weekend break’ destinaciju.

U prosincu prošle godine naručeno je 75 novih Boeing 737-8200 zrakoplova, među kojima se isporuka prvog očekuje krajem ožujka ili početkom travnja. Riječ je o zrakoplovima koje u Ryanairu zovu “gamechangerima”: s 4 posto više sjedala, 16 posto manjom potrošnjom goriva i 40 posto manje buke pri radu, niži trošak B-8200 trebao bi rezultirati rastom tržišnog udjela nakon smirivanja stanja s Covidom 19 s očekivanim snažnim skokom rasta putovanja.

Fleksibilnost zbog Covida

Otvaranje baze u Zagrebu prati u marketinška kampanja promotivne prodaje sjedala po cijeni od 151 kune za putovanja do kraja ožujka 2022. za koje su rezervacije otvorene do četvrtka 1. travnja u ponoć.

S obzirom na i dalje veliku neizvjesnost oko pandemije Covida 19 Ryanair je ostavio mogućnost besplatne naknade za promjenu leta u slučaju promjene planova do listopada 2021.

“Imajući na umu da se ograničenja zbog Covida 19 redovito mijenjaju, kupci sada mogu rezervirati letove za zasluženi odmor, znajući da, ako trebaju odgoditi ili promijeniti datum putovanja, to mogu učiniti do dva puta uz besplatnu naknadu za promjenu leta do kraja listopada 2021.”, kazao je Wilson.

Komentirajte prvi

New Report

Close