Rusija je u Hrvatsku spremna uložiti nekoliko milijardi eura, ali postoji bitan preduvjet

Autor: Poslovni.hr/H , 01. srpanj 2019. u 13:14
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Samo Moskva ima proračun od 40 milijardi eura i treba iskoristiti taj potencijal.

Nitko u Hrvatsku ne može investirati koliko može Rusija, ni EU ni SAD, no da bi Rusi ulagali treba stvoriti preduvjete s hrvatske strane, poručio je u ponedjeljak veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov tijekom gospodarskog foruma Zagreb – Moskva.    

Na forumu koji se održao u sklopu manifestacije "Dani Moskve u Zagrebu", Azimov je kazao da je Rusija u Hrvatsku spremna uložiti nekoliko milijardi eura, ali i da Hrvatska mora pokazati interes te stvoriti preduvjete za ta ulaganja.

Istaknuo je da su hrvatsko – ruski odnosi stabilni i prijateljski. Uspostavljen je kvalitetan politički dijalog, a veze su u mnogim segmentima odlične, no međudržavna gospodarska suradnja ne prati te dobre veze, ocjenjuje Azimov.

"Trgovina i gospodarstvo nam šepaju. Kao veleposlanik nisam zadovoljan time. Isto tako, nisam zadovoljan ni time što ruski biznis nije prepoznao priliku koja im se u Hrvatskoj pruža", naveo je ruski veleposlanik.

Rekao je i da je, prema njegovim statistikama, koje nisu u suglasju s ovdašnjim, Rusija lani u Hrvatsku izvezla plina u vrijednosti 700 milijuna eura te da ruski plin najpovoljniji za ovdašnje tržište. "LNG nam nije konkurencija", dodao je.

Vezano uz sankcije koje su uvedene prema Rusiji, Azimov je kazao da zbog njih gube i Rusi, ali da Zapad, pa tako i hrvatski partneri, gube tri do četiri puta više. Azimov je istaknuo da je Rusija zainteresirana za obnovu veza s SAD-om i EU-om.

"Htjeli bismo biti u harmoniji sa susjedima, a EU je naš susjed", naveo je veleposlanik.

Što se tiče Hrvatske, rekao je da ne treba postojati strah od geopolitičkih planova, a da Rusi žele ulagati. Pritom, istaknuo je, samo Moskva ima proračun od 40 milijardi eura, dodavši da treba iskoristiti taj potencijal. Želja mu je i da ruski predsjednik Vladimir Putin dođe uskoro u posjet Hrvatskoj.  

Od 1993. do kraja trećeg kvartala lani Rusija je u Hrvatsku uložila 410,9 milijuna eura. Istovremeno je iz Hrvatske u Rusiju uloženo 98,3 milijuna eura. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović zadovoljan je gospodarskom suradnjom Hrvatske i Rusije, napomenuvši da ona međutim nije na razini na kojoj je bila do 2014. godine, kad su uvedene sankcije Rusiji, nakon čega se gospodarska razmjena gotovo prepolovila.

"Unazad dvije, tri godine imamo kontinuitet rasta te su stabilizirani gospodarski odnosi. Polako se vraćamo na razinu prije 2014. godine. Nama je rusko tržište tradicionalno poznato i sklono, naše su tvrtke tamo dugi niz godina, samo u Moskvi imamo registrirano 20 hrvatskih tvrtki, naravno i u mnogim drugim tamošnjim regijama. HGK institucionalno radi na jačanju gospodarskih odnosa sa Rusima i ima mnogo potencijala za jačanje tih odnosa. Vjerujem da će se to vidjeti u narednim godinama", rekao je Burilović.

Naglasio je i da je razmjena između Rusije i Hrvatske u prva dva mjeseca ove godine povećana za 132 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima HGK, Hrvatska je lani u Rusku Federaciju izvezla robe u vrijednosti 147,7 milijuna dolara, a uvezla za 450,9 milijuna dolara.

Isto tako, lani je Hrvatsku posjetilo nešto više od 122 tisuće ruskih turista, što je tri posto više u odnosu na godinu prije, no istovremeno je zabilježen pad noćenja od 2 posto.

Ministar Vlade Grada Moskve Sergej Cheremin zainteresiran je da još hrvatskih tvrtki dođe u Moskvu, a moskovski investitori u Hrvatsku. Naveo je i da je Moskva lider u Ruskoj Federaciji u privlačenju stranih investicija, a njezino gospodarstvo zaslužno je za 20 posto ukupnog ruskog BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close