Ruši se stari ‘Belvedere’, a ruski oligarh kreće s gradnjom najluksuznijeg hotela sa 7 zvjezdica

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2019. u 14:13
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovačko Gradsko vijeće bi na prvoj ovogodišnjoj sjednici u srijedu trebalo usvojiti izmjene planskih rješenja kao preduvjet za gradnju novog hotela “Belvedere” na mjestu sadašnjeg, jedinog iz Domovinskog rata neobnovljenog dubrovačkog hotela.

Podsjetimo, ruševni "Belvedere" u vlasništvu je ruskog bogataša Viktora Vekselberga, koji je umjesto golemog hotelskog kompleksa odlučio na tom mjestu sagraditi manji, ali najluksuzniji hotel u Hrvatskoj.

Prema dosadašnjim prostornim planovima, novi "Belvedere" trebao je imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta te kongresnu i koncertnu dvoranu. No ruski oligarh odlučio se za pet puta manji hotelski kompleks sa 210 kreveta u samom hotelu te 60 u vilama, te je spreman uložiti između 120 i 150 milijuna eura, dovoljnih za kategorizaciju od čak 7 zvjezdica, zahvaljujući kojima bi Dubrovnik mogao ugostiti najviše svjetske gospodarske i državničke skupove, piše Slobodna Dalmacija.

Projekt novog "Belvederea" izradio je arhitektonski studio 3LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića i trenutno je prvi projekt u Hrvatskoj čiju je Studiju utjecaja na dobra svjetske baštine, tzv. HIA-u, a koju je izradio Dubravko Bačić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, potvrdio UNESCO.

 Ako Gradsko vijeće u srijedu poništi stare i usvoji nove prostorne dokumente za područje "Belvederea" u sljedećih godinu dana ishodovat će se sve potrebne dozvole, nakon čega će se krenuti u rušenje postojećeg hotela i gradnju novog.

Komentirajte prvi

New Report

Close