Što dalje? Uprava je učinila svoje, glavnu riječ u pregovorima preuzima politika

Autor: Marija Brnić , 08. veljača 2019. u 13:12
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Pulski i riječki škver u rukama Brodosplita i Fincantierija.

Koliko će državu stajati restrukturiranje pulske grupacije Uljanik s jučer odabranim strateškim partnerom Brodosplitom i stoje li informacije kako je riječ o vrtoglavih 1,4 milijarde eura, nadležni ministar gospodarstva Darko Horvat jučer je izbjegao dati jasan odgovor. Ne želi, kaže, ulaziti u razgovore i špekulacije koliko što košta, već može govoriti samo o onome što je dosad plaćeno po protestiranim jamstvima. A to je po zadnjim informacijama 2,8 milijardi kuna. No, prema dostupnim informacijama Brodosplit i njegov partner talijanski Fincantieri jasno su naveli u svojoj ponudi da će Republika Hrvatska snositi sve obveze i troškove povezane s prethodnim upravljanjem u oba Uljanikova brodogradilišta, pulskom i riječkom, uključujući među ostalim dospjele i obveze koje proizilaze iz ugovora za brodove koji nisu izgrađeni, kao i sve troškove koji su vezani uz obveze prema zaposlenicima. Visina troškova po svemu sudeći bit će dio pregovora koji će uslijediti po zaključenju ugovora Uprave Uljanika i Brodosplita na izradi programa restrukturiranja, a u kojemu i država participira kao sufinancijer. Ključno pitanje koje se jučer otvaralo jest ima li Brodosplit financijske snage za tako velik zalogaj. I sam splitski škver friško je izašao programa restrukturiranja i to će sasvim sigurno biti pomno promatrano i od Europske komisije koja će na kraju morati dati suglasnost za postignuti program za Uljanik.

To je pitanje jučer dodatno potencirano s obzirom na to da u objavi Uprave Uljanika na Zagrebačkoj burzi nema ni spomena Fincantierija kao drugog partnera. Više sugovornika tvrdi da su odnosi između talijanskog i hrvatskog brodogradilišta precizno stavljeni na papire predane u Puli, te da nije došlo do propusta, nego je Brodosplit nositelj ponude, on vodi sav posao dubinskog snimanja i pripreme dokumentacije, kao i pregovore s državom i dioničarima oko konačnog programa restrukturiranja.

Iz informacija dostavljenih resornom ministarstvu, kako doznajemo, partneri će u 3. maju podijeliti vlasničke udjele u omjeru 70 naprama 30 posto, pri čemu će Brodosplit imati većinski, dok će u Uljaniku Brodosplit biti glavni dioničar, s opcijom da Fincantieri u dogovoru s Brodosplitom naknadno može steći do 30% dioničkog udjela po cijeni koju će dvije strane utvrditi.

Neslužbeno se doznaje i da će Brodosplit i Fincantieri u projektu Uljanik i 3. maj pratiti ruska VTB banka, a kako je već neslužbeno bilo komunicirano, potporu Brodosplitu i Fincantieriju namjerava dati i australska grupacija Scenic koja u Uljaniku još dovršava gradnju polarnog kruzera.

Iako imena ponuđača na natječaju ni jučer nisu javno obznanjena, Scenic se koliko je poznato i samostalno javio za sudjelovanje u restrukturiranju Uljanika, a grupacija je u svojoj ponudi navodno izrazila spremnost uključiti se u daljnji proces s novim gradnjama u pulskom brodogradilištu.

 

250 milijuna

kuna hitno je potrebno samo za deblokadu Uljanikovih tvrtki

U svakom slučaju, Uprava na čelu s Emilom Bulićem jučerašnjim odabirom novih strateških partnera izvršila je svoju glavnu ulogu, a sada glavnu riječ će imati politika. Koliko se duboko spašavanjem sjevernojadranskih hrvatskih škverova može posegnuti u državnu blagajnu odlučit će sada u Vladi, čiji resori moraju preuzeti daljnje pregovore s Brodosplitom i Fincantierijem. Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak dosad je pokazao da je znalac i vrlo vješt u pregovorima. Sudeći prema jučerašnjoj objavi Uprave Uljanika, suglasnost za odabir njihove ponude konsenzusom su dali i svi sindikati koji djeluju u Uljaniku, iz kojih pak tvrde da imaju samo načelne informacije o ponudama, te ih je primarno zanimalo socijalni sporazum i zadržavanje stečenih prava, te ono na što su proteklih godinu dana bili najviše osjetljivi – da se u Puli neće razvijati nekretninski biznis, nego isključivo brodogradnja i s njom povezane djelatnosti.

Ulazak Brodosplita u Uljanik, nakon što se utvrde detalji budućeg aranžmana, bit će isti kakav je predviđen za Debeljakovog prethodnika Danka Končara, a to je dokapitalizacija koju je skupština Uljanika predvidjela u iznosu od 180 do 302 milijuna kuna, čime bi novi vlasnik stekao većinski ili apsolutni udjel. Hitno, u hodu, predstoji dogovoriti i deblokadu računa Uljanikovih tvrtki, ponajprije riječkog brodogradilišta, kojemu za manje od 20 dana curi rok za otvaranje stečaja. Ministar Horvat i Bulić proteklih su dana dali do znanja da je jedan strateški partner iskazao spremnost brzo “uletjeti” s nasušno potrebnim novcem i omogućiti prije svega isplatu plaća. Samo za odmrzavanje računa potrebno je prema stanju u ovom trenutku više od 250 milijuna kuna. Vremena za novo odugovlačenje Uljanik nema, no teško da će, bude li sve teklo bez većih zastoja, pregovori i sva potrebna procedura na Vladi i s Europskom komisijom, biti zgotovljena prije ljeta.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Uprava je nesumnjivo učinila svoje, ali DORH nije!

Bez brige znaju oni kamo ih bace.. pola te love se vrati na račune..
Jel naša politika išta spasila? Tako sumnjam da će i od ovog biti nešto!!

Pa naravno da ce drzava pojesti sva g.ovna.a koja je tijekom proslih 20 God izdala kroz jamstva korumpiranim upravama brodogradilista. Zato placamo poreze. Da oni mogu bacati novce u wc.

New Report

Close