Reorganizacija u HT-u, slijedi odlazak dijela zaposlenika

Autor: Bernard Ivezić , 04. veljača 2020. u 08:17
U HT-u ističu da će uz otpremninu zajamčenu Kolektivnim ugovorom, zaposlenici dobiti i dodatne, stimulativne otpremnine/D. PUKLAVEC/PIX

HT potvrdio da će iz kompanije otići sličan broj ljudi kao i prethodnih godina uz značajne otpremnine.

Hrvatski telekom tijekom veljače će provesti reorganizaciju koja bi mogla zahvatiti do 600 zaposlenika, odnosno približno desetinu ukupnog broja zaposlenih, a najvećim će djelom uključivati konsolidaciju ICT poslovanja grupe što se djelom radi unutar HT-a, a djelom u Combisu, doznaje Poslovni dnevnik.

Štoviše, spomenuta je reorganizacija, tvrde naši izvori, kulminacija recentnih kadrovskih promjena u top menadžmentu Combisa. Podsjetimo, prvo je krajem prošle godine ostavku dao tadašnji predsjednik uprave Combisa Hrvoje Išek, a zatim je otkaz dao i njegov nasljednik i glavni direktor Combisa za operacije Mladen Gregović.

Izdašne otpremnine
U HT-u su nam potvrdili da idu u reorganizaciju, ali izuzev činjenice da u broju zaposlenih neće biti toliko opširna koliko tvrdi naš izvor, suzdržali su se od detalja. Posebno u slučaju Combisa. "Kako bismo bili jednostavniji, brži i digitalni prema korisniku, potrebna je i organizacijska kultura koja podržava drukčiji, brz i fleksibilan način rada, uz korištenje naprednih digitalnih alata na svim razinama. Neke aktivnosti ćemo dodatno razvijati, dok neke druge, koje se brže i pouzdanije mogu provoditi putem digitalnih platformi, više nećemo raditi", odgovorili su iz HT-a.

Naglašavaju da im je okosnica ove transformacije aplikacija Moj Telekom, jer su zahvaljujući automatizaciji procesa smanjili broj tehničkih intervencija što dovodi do manje potrebe za određenim poslovima, a usto su kreirali velik broj potpuno novih poslova poput podatkovnih analitičara i machine learning eksperata. "Dio transformacije, usred promjene načina poslovanja, je i smanjenje broja zaposlenika.

 

130 zaposlenika

otišlo iz grupe Hrvatski telekom u 2019. godini

Broj zaposlenika koji će ove godine napustiti kompaniju je daleko niži od onoga što ste naveli u svom upitu te je otprilike na razini broja zaposlenika koji su otišli iz kompanije prošlih godina. Primjerice, u 2019. je bilo riječ o odlasku 130 zaposlenika usred programa zbrinjavanja", kažu u HT-u.

Po tom pitanju u HT-u ističu da će zaposlenici dobiti uz otpremninu zajamčenu Kolektivnim ugovorom, i dodatne, stimulativne otpremnine, ovisno o godinama radnog staža u kompaniji.

Također, za određene kategorije zaposlenika navode da su osigurali i isplatu posebnog dodatka u iznosu od 6 zaposlenikovih plaća. "U sklopu ovog transformacijskog projekta nisu planirana niti tako drastična smanjenja razina odlučivanja, kao što ste naveli u svom upitu", kažu u HT-u.

Naime, naši izvori tvrde da se unatoč rezanju broja srednjih menadžera, koji je napravila još prošla Uprava, ostao još uvijek zamjetan broj razina odlučivanja, navodno oko pet, a cilj je, doznajemo, to smanjiti na tri. U tom kontekstu, tvrde naši izvori, oko 140 srednjih menadžera morat će otići iz kompanije.

Problem izvješćivanja
Osim daljnjeg flattening HT-a, odnosno smanjivanja razina odlučivanja u kompaniji, naši su izvori tvrdili da se ova reorganizacija najviše radi zbog Combisa. Uprava HT-a, navodno, nije bila zadovoljna izvješćivanjem uprave Combisa prema upravi HT-a zbog čega se čak razmišljalo o pripajanju Combisa HT-u.

No, od toga se odustalo, jer dva brenda imaju veći tržišni efekt. No, naši izvori tvrde da će zato dio zaposlenika Combisa morati prijeći u HT i obrnuto. "Combis je vrlo vrijedan dio HT Grupe te nastojimo maksimizirati korištenje svih sinergijskih potencijala", zaključuju u HT-u.

Komentari (1)
Pogledajte sve

140 srednjih menadžera, majke ti mile treba to nahraniti

New Report

Close