Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Realno je očekivati 50 posto plus otkaza u ugostiteljstvu

Autor: Poslovni.hr
12. svibanj 2020. u 11:56
Podijeli članak —
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Što se tiče troškova koje imaju ugostitelji, rekao je da se uspio izboriti da se ne ide s pleksiglasom u objektima, ali i da imaju nekih 30-40 kuna troška dnevno za maske i dezinficijense. “Dezinficijensima je cijena skočila od 500 do 1000 posto”, pojašnjava. 

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o ponovnom otvaranju restorana i kafića, porastu cijena namirnica i što misli da će se zbivati u ugostiteljskom sektoru u narednom razdoblju.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

O ponovnom otvaranju restorana i kafića kazao je kako se prvi mačići u vodu bacaju i kako oni ovaj prvi tjedan ne očekuju nikakve rezultate.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o ponovnom otvaranju restorana i kafića, porastu cijena namirnica i što misli da će se zbivati u ugostiteljskom sektoru u narednom razdoblju.

O ponovnom otvaranju restorana i kafića kazao je kako se prvi mačići u vodu bacaju i kako oni ovaj prvi tjedan ne očekuju nikakve rezultate.

Ističe kako je bitno riješiti i pitanje noćnih klubova i barova te da oko toga pregovaraju s Nacionalnim stožerom.

“Pušenje je štetno, od pušenja umiru ljudi i alkohol je štetan i od njega umiru ljudi pa je dozvoljeno. Moramo biti svjesni da moramo biti odgovorni i da osoblje nosi maske radi sebe, a ne radi gostiju. Bez odgovornosti opet će doći do lockdowna i produžit ćemo tu agoniju”, rekao je Medak.

Što se tiče troškova koje imaju ugostitelji, rekao je da se uspio izboriti da se ne ide s pleksiglasom u objektima, ali i da imaju nekih 30-40 kuna troška dnevno za maske i dezinficijense. “Dezinficijensima je cijena skočila od 500 do 1000 posto”, pojašnjava.

“Realno je očekivati 50 posto plus otkaza, zatvaranja i drastičnog pada u našoj struci jer smo mi prvi koji smo izloženi”, ističe Medak.

“Bez hrane ćemo nažalost umrijeti od gladi, a ne od korone. Mi smo dosad prodavali uspomenu, memoriju i ugođaj, a sada ćemo nuditi hranu”, dodaje.

Osvrnuo se i na to koliko su ugostitelji plaćali najam za vrijeme dok su bili zatvoreni.

“U većini slučajeva je prepolovljen najam na pola, nekima na trećinu, državne i lokalne uprave su maknuli najam skroz. Neminovno je da su gubici ogromni. Ono što je ključ, ako se ne bude moglo vratiti ide predstečajna nagodba, a onda stečaj”, kazao je zaključno Medak.

Autor: Poslovni.hr
12. svibanj 2020. u 11:56
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close