Realizirana gotovo polovina mjera nužnih za uvođenje eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2020. u 16:14
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Ispunjavanje visokih kriterija za preuzimanje eura, odnosno makroekonomske i fiskalne stabilnosti, jedno je od hrvatskih ključnih ciljeva’.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da je Hrvatska realizirala gotovo polovinu od 19 mjera, u šest različitih područja, koje se obvezala ispuniti u sklopu postupka uvođenja eura odnosno ulaska u Europski tečajni mehanizam II (ERM II).

Hrvatska je početkom srpnja prošle godine poslala pismo namjere o ulasku u ERM II, kojemu je bio priložen i Akcijski plan s reformskim mjerama koje je potrebno provesti do svibnja ove godine, kada se očekuje i donošenje odluke Europske središnje banke (ECB) o ulasku u bankovnu uniju, to jest o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).

Marić je nakon četvrte sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj izjavio da u ovom trenutku ispunjena gotovo polovina od 19 mjera u šest različitih područja koje se Hrvatska obvezala, pri čemu šest u potpunosti, tri djelomično, a preostalih deset mjera je u tijeku. Očekuje da do kraja hrvatskog predsjedanja EU, a možda i ranije, budu provedene i ispunjene i sve ostale mjere.

Nakon toga, ovisno i o rezultatima analize kvalitete portfelja, odnosno svih procedura koje su u tijeku po pitanju hrvatskog bankarskog sustava, otvorit će se daljnja diskusija i rasprava s europskim institucijama oko idućih koraka i ulaska u Europski tečajni mehanizam II, kazao je Marić.

Među provedenim mjerama navodi primjerice zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmjene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih dužnosnika itd. Ostaje još usvojiti primjerice zakon o neprocjenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, kao i objava natječaja za prodaju dionica odnosno udjela u nekih 90-ak društava u državnom vlasništvu itd.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istaknuo je kako je u tijeku provjera kvalitete hrvatskih banaka, koja je preduvjet za odluku ECB-a o bliskoj suradnji odnosno ulazak Hrvatske u bankovnu uniju.

Pojasnio je da je do sada napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka na pogoršane uvjete poslovanja, tzv. stres test, a tih pet banaka je izabrala Europska središnja banka. “Sada je u tijeku i provjera kvalitete aktive banaka, za koju očekujemo da će biti uskoro dovršena, a negdje u svibnju bi se trebali znati rezultati”, istaknuo je Vujčić.

Ako nalazi budu zadovoljavajući, Hrvatska će biti u stanju zajedno s ulaskom u ERM II ući i u blisku suradnju, odnosno u bankovnu uniju, što znači zajednički sustav nadzora banaka i zajednički sustav rehabilitacije banaka u Europi, s tim da će se u budućnosti i osiguranje depozita isto centralizirati u okviru te bankovne unije, kaže guverner HNB-a.

Plenković: Hrvatska je već visoko eurizirana zemlja 

Kako je Vlada izvijestila na svojim internetskim stranicama, današnji je sastanak otvorio premijer Andrej Plenković, koji je kao dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju istaknuo uvođenje eura kao službene valute te članstvo u Schengenskom prostoru.

Ispunjavanje visokih kriterija za preuzimanje eura, odnosno makroekonomske i fiskalne stabilnosti, jedno je od hrvatskih ključnih ciljeva, istaknuo je.

“Hrvatska je 2017., u mandatu naše Vlade, izašla iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka, a prošle godine smo dobili ocjenu da više ne bilježimo makroekonomske neravnoteže”, rekao je Plenković, dodajući kako smo iskoristili taj položaj i prošle godine poslali pismo namjere za ulazak u ERM II, koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Premijer je naglasio da je Hrvatska najmanja članica Europske unije koja trenutno nije u europodručju.

U Hrvatskoj su 61 posto kredita devizni i krediti uz valutnu klauzulu, a 51 posto depozita odnosno štednje eursko i kunsko s valutnom klauzulom u euru.

“Poruka je da je Hrvatska već visoko eurizirana zemlja”, ističe Plenković.

Iznosi i podatke da se 56 posto ukupnog hrvatskog robnog izvoza obavlja s članicama eurozone, a 66 posto potrošnje inozemnih turista stvaraju posjetitelji iz zemalja europodručja.

Podsjetio je da hrvatski Akcijski plan obuhvaća šest područja politika s ukupno 19 mjera, od čega ih je šest u potpunosti realizirano, tri djelomično, a deset ih je u tijeku provedbe. Sve će mjere, bez iznimke, biti ispunjene u zadanim rokovima, poručio je.

Vlada će potom poslati izvješće Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Euroskupini, a nakon njihove analize poduzetih mjera u međusobnom će se dijalogu donositi odgovarajuće odluke o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II, istaknuo je premijer u priopćenju objavljenom na Vladinim internet stranicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close