Rasterećenje za građane: Ovo su pristojbe koje se više ne morate plaćati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2021. u 08:19
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ministarstvo međutim napominje da se zadržavaju pristojbe za izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 300 kuna, te  za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 150 kuna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da je od srijede, 1. rujna stupila na snagu nova uredba o tarifi upravnih pristojbi, kojom se, među ostalim, ukidaju neke pristojbe poput one za upis obrta u Obrtni registar ili za upis u registar povlastica, a poslovni sektor financijski rasterećuje za oko 80 milijuna kuna godišnje.

Kako se navodi u priopćenju, uredbom o tarifi upravnih pristojbi smanjuje se broj tarifnih brojeva s 95 na 58, temeljem zaključka Vlade kojim je prihvaćen Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja.

Najznačajnija je izmjena u dijelu Općih pristojbi da se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave, ističe se.

Ukidaju se tako pristojbe iz pojedinih posebnih područja, i to: gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva (rasterećenje oko 1,2 milijuna kuna), katastarske pristojbe (rasterećenje oko 3,6 milijuna kuna), pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Od pristojbi za obavljanje djelatnosti ukidaju se pristojbe za upis obrta u Obrtni registar u iznosu 250 kuna, za upis u registar povlastica i za izdavanje povlastice u iznosu od 250 kuna, za upis promjena u Obrtni registar u iznosu od 150 kuna te za ovjerenu presliku rješenja o upisima promjena u Obrtnom registru u iznosu od 40 kuna, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo međutim napominje da se zadržavaju pristojbe za izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 300 kuna, te  za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 150 kuna.

Nadalje, djelomično se ukidaju i pristojbe iz područja unutarnjih poslova, što će predstavljati godišnje rasterećenje oko 69,3 milijuna kuna, prometne pristojbe (rasterećenje oko 2,6 milijuna kuna), pristojbe u području zdravstva (rasterećenje oko 2 milijuna kuna), i pristojbe za zaštitu okoliša.

Ukidanjem tih pristojbi očekuje se administrativno i financijsko rasterećenje pristojbenih obveznika odnosno smanjenje prihoda državnog proračuna u ukupnom iznosu od oko 80 milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Novina je posebno područje u Tarifi upravnih pristojbi – Pristojbe za zaštitu od ionizirajućeg zračenja. Ovdje nije riječ o uvođenju novih pristojbi, već o pristojbama koje su ranije bile u posebnom području Pristojbe u području zdravstva, napominju iz Ministarstva.

Novost je i oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za izdavanje uporabne dozvole za određenu građevinu oštećenu potresom na kojoj se ostvaruju određena prava, te za izdavanje građevinske i uporabne dozvole za zamjensku obiteljsku kuću koju vlasnik samostalno gradi, sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, zaključuje se u priopćenju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije toliki problem građanima plaćat pristojbe, najveći je problem što velik dio tog novca ne završi namjenski, nego se potroši na plaće raznih uhljeba ili se pokrade na razne načine. Sve bi bilo ok da se novac namjenski troši u poboljšanje npr. pravosuđa, školstva, zdravstva itd.

New Report

Close