Rast hrvatske ekonomije u 2021. čak 6%

Autor: Poslovni.hr , 29. lipanj 2021. u 21:59
EBRD nam u novim prognozama predviđa veći rast BDP-a, Foto: SHUTTERSTOCK

Pandemija Covida-19 prouzročila je značajnu štetu u hrvatskom gospodarstvu u 2020.

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine za šest posto, prognozirala je u utorak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gotovo udvostručivši procjenu u očekivanju procjepljivanja građana protiv covida 19 i oporavka turizma. U listopadu prošle godine EBRD je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto.

U pandemijskoj 2020. godini hrvatski BDP pao je 8,4 posto, neznatno blaže no što je banka bila procijenila prošle jeseni. Nove prognoze pokazuju da će do kraja ove godine gospodarstvo biti na gubitku za 2,9 posto u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, izračunala je banka. U 2022. rast aktivnosti bi trebao usporiti na 4,5 posto.

Pandemija Covida-19 prouzročila je značajnu štetu u hrvatskom gospodarstvu u 2020., a ključni kanal poremećaja bio je turizam koji u normalnim okolnostima čini oko petine BDP-a. U prvom tromjesečju gospodarstvo se približilo pretpandemijskoj razini zahvaljujući “robusnom” robnom izvozu, ulaganjima u građevinskom sektoru i djelomičnom oporavku osobne potrošnje. Aktivnosti će vjerojatno snažno rasti i u preostalim ovogodišnjim tromjesečjima paralelno procjepljivanju građana protiv Covida-19 i oporavku turizma, prognozira EBRD.

Dosegnu li prihodi u turizmu 70 posto razine iz 2019., BDP bi ove godine mogao porasti šest posto, tumači EBRD pretpostavke na kojima temelji ovogodišnju prognozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close