‘Rast BDP-a mogao bi ubrzati na 3,2 posto’

Autor: Ana Blašković , 16. rujan 2019. u 22:00
Industrijska proizvodnja se povećala/D. Š./PIXSELL

Desezonirani podaci govore da je rast u 3. kvartalu bio +0,8% u odnosu na drugi.

Pokazatelj poslovnog ciklusa CEIZ indeks porastao je u srpnju 0,3 boda u odnosu na lipanj, dok je na godišnjoj razini veći za 0,6 bodova.

U Ekonomskom institutu, gdje je 2016. CEIZ indeks razvijen, tumače da srpanjske brojke sugeriraju "blago jačanje ekonomske aktivnosti u zemlji u odnosu na prethodno tromjesečje" budući da je indeks 0,2 boda na višoj razini od prosjeka drugog ovogodišnjeg tromjesečja.

Treći kvartal donio je rast tri od četiri komponente CEIZ-a; ponajviše prihoda proračuna od PDV-a, industrijske proizvodnje i realnog prometa u trgovini na malo, dok su turistički dolasci pali. 

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine mogla iznositi 3,2 posto što je snažniji rast u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2,4 posto koja je ostvarena u drugom tromjesečju 2019.", napominju stručnjaci EIZ-a.

Dodaju da desezonirani podaci upućuju da je BDP u trećem kvartalu godine porastao za 0,8 posto u odnosu na drugi kvartal, uz ogradu da za pouzdaniju procjenu ipak treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za kolovoz i rujan. 

CEIZ indeks, skraćenica naziva koincidentni ekonomski indikator, mjesečni je složeni indikator poslovnog ciklusa čija je svrha pružiti informaciju o trenutnom stanju poslovnog ciklusa.

Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu sliku stanja ekonomije i dostupan je jedan do tri mjeseca BDP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close