Rampe na autocestama odlaze u povijest: Butković potvrdio novi sustav naplate vrijedan 500 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. svibanj 2021. u 10:55
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objasnio je planove uvođenja novog sustava naplate cestarina.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Butković je kazao da restrukturiranje cestovnog sektora uspješno ide kraju, te podsjetio da se odustalo od monetizacije i prodaje autocesta, spojene su Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb u jednu tvrtku te se uspješno provodi restrukturiranje u svim tvrtkama.

“Preostaje nam još uvođenje novog sustava naplate cestarine. U tom smislu taj projekt smo kandidirali prema Mehanizmu za oporavak i otpornost u iznosu od 500 milijuna kuna. U razgovorima s Europskom komisijom taj je projekt dobio zeleno svjetlo, budući da najviše zadovoljava ono što je potrebno, a to je digitalizacija i uvođenje novog, modernog sustava naplate cestarine na svim dionicama autocesta u Hrvatskoj, što uključuje i Bina Istru i autocestu Zagreb – Macelj”, istaknuo je.

Rekao je i da je procedura projektne dokumentacije provedena kraju te da će, nakon konačnog odobrenja Europske komisije, biti raspisan natječaj za uvođenje novog sustava naplate cestarine, koji će biti beskontaktni, bez rampi, a smanjit će gužve na autocestama.

Na pitanje o odluci o koncesionaru Porto Baroša, Butković je rekao da je odluka o odabiru proslijeđena Vladi. “Došla je jedna izvrsna ponuda, nema nedostataka i u proceduri je Vlade za donošenje odluke. Ovoga tjedna je na koordinacijama i stručnom tijelu, sljedećeg tjedna će, prema toj dinamici, Vlada donijeti odluku, a potom će biti potpisan ugovor o koncesiji, za otprilike 15 dana,” rekao je.

Ponudu za koncesiju na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci predala je tvrtka ACI-GITONE d.o.o., kojom nudi investiciju vrijednu 363,7 milijuna kuna. Tu su tvrtku lani osnovale tvrtke Adriatic Croatia International Club (ACI) i GITONE Kvarner.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Najuriti   sve  koji  sjede u kućicama …a kućice  demolirati  i baciti u  povijest   ….

A ko će podilit otkaze lokalnim simpatizerima stranke šta lade jaja i svaku po ure pruže ruku priko prozora naplatne kućice?

Nigdje ni govora o tome da se za 500 mil kn uvodi preskupi ENC, umjesto da se prelazi na vinjete

New Report

Close